Nyheter

– Samvirker har historisk bidratt til å løse mange samfunnsproblemer. Vi tror samvirkenes egenskaper gjør de godt egnet til å gjøre det igjen, sier rapportforfatter Hilde Nagell.

Ny rapport: Samvirker kan løse store samfunnsproblemer

Publisert Sist oppdatert

Verden står overfor mange utfordringer med sosial ulikhet, klimaendringer og befolkningsvekst. FNs klimapanelets siste rapport viser at vi har dårligere tid enn først antatt.

– Samvirke er egentlig bare en måte å organisere et selskap på, men modellen har en rekke egenskaper som gjør den godt egnet til å svare på framtidens samfunnsbehov, sier rapportforfatter Hilde Nagell i Tankesmien Agenda i en pressemelding.

I rapporten skriver klimapanelet at om vi skal klare å nå målene i Paris-avtalen må vi gjøre store endringer i måten vi utvikler samfunnet på. Tankesmien Agenda har skrevet en rapport om på oppdrag fra Norsk Landbrukssamvirke. Agenda mener samvirkemodellen kan svare på mange av problemene vi står overfor.

– Fordi eierskapet er langsiktig, vil investeringene som gjøres ikke bare vurderes ut fra hva som er lønnsomt i dag, men også hva som vil være lønnsomme investeringer for fremtidige generasjoner, sier rapportforfatter Nagell.

Etter krigen var det stor mangel på boliger i Norge. Det ble i stor grad løst ved at folk gikk sammen og etablerte boligsamvirker som Obos og Nbbl.

– Samvirker har historisk bidratt til å løse mange samfunnsproblemer. Vi tror samvirkenes egenskaper gjør de godt egnet til å gjøre det igjen, sier Nagell.

Samvirkemodellen er også utgangspunktet for at bonden i dag har en stabil inntekt og tilgang til markedet gjennom sine samvirkebedrifter Tine, Nortura, Hoff og Honningcentralen.

Et viktig prinsipp i samvirkemodellen er at alle eierne har en stemme hver. Det prinsippet gjelder uansett om bedriften eies av to, eller to millioner eiere.

– Det betyr at flertallet bestemmer, og at ingen stemme veier tyngre enn andre. Flertallet vil alltid vinne. Det betyr at hvis flertallet ønsker bærekraft, får vi mer bærekraft, sier Nåvik Hval.

Powered by Labrador CMS