Frukt & grønt

Foto: Blinoff, Dreamstime.com

OFG: – Tydelig nedgang i forbruket av ferske poteter

– Vi har sett en tydelig nedgang i forbruket av ferske poteter gjennom mange år, og spesielt er det de yngre som velger bort poteten, sier Gerd Byermoen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Publisert Sist oppdatert
Siden år 2000 har forbruket av ferske poteter gått ned med nesten 50 prosent. Potet er egnet å dyrke i hele landet, og den tåler godt lagring. Fra gammelt av var hensikten med høstferien at familien skulle være med å få potetene i hus. Selv om dette ikke er tilfelle for så mange lenger, kan vi glede oss over å finne nyhøstede norske poteter i hele landet på denne tiden av året, og ta del i markeringen av den norske potetdagen.

I en undersøkelse foretatt høsten 2018 ser Opplysningskontoret for frukt og grønt at 25 prosent i aldersgruppen 18 til 29 ikke spiser poteter til hverdags, og cirka 30 prosent spiser poteter en gang i uken i hverdagen. Til sammenlikning velger 36 prosent i aldersgruppen 60 + å spise poteter tre av fire dager i ukedagene.

I 1971 spiste 88 prosent av befolkningen i Norge poteter på hverdager og 93 prosent på søndager.

Poteter og rotgrønnsaker er klimavinnere, fordi de produseres lokalt og har svært lavt Co2 utslipp per kilo vare.

– Poteten kan være en del av løsningen på flere av FNs bærekraftsmål. Den kan bidra til god helse for flere mennesker, og den er en anvendelig matvare som er bra for både helse, miljø og lommebok, avslutter Gerd Byermoen.

Onsdag i høstferien blir potetdagen for første gang arrangert. Dette skal bli en årlig merkedag for å sette fokus på alt det positive omkring poteten. Det er Opplysningskontoret for frukt og grønt som har etablert dagen i samarbeid med produsenter og handelen, som vil være med å synliggjøre poteten på denne dagen og i de neste ukene.

Powered by Labrador CMS