Nyheter

Blant seks finalister, var det det til slutt Ask gård på Jevnaker som trakk det lengste strået.

Økologisk spekepølse til topps i Norges største lokalmatpris

Ask gård fra Buskerud er vinner av Matskattstipendet 2019 og får 350.000 kroner for å utvikle Norges første økologiske hverdagssalami. I tillegg får Den sorte havre fra Østfold 150.000 kroner for å utvikle nye havregrynprodukter av svarthavre.

Publisert Sist oppdatert

Norges største lokalmatpris ble fredag delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Blant seks finalister, var det det til slutt Ask gård på Jevnaker som trakk det lengste strået. Pengepremien skal vinneren bruke på å utvikle en norsk, økologisk hverdagssalami - noe som ikke finnes i norsk dagligvare i dag.

– Ask-gründerne har vist både mot og stor innovasjonsevne i utviklingen av sine økologiske, håndlagde spekepølser tuftet på god dyrevelferd. Kundene våre setter stor pris på håndtverkspølsene, både kvaliteten og smaken. Nå fortjener norske forbrukere å få en god, norsk hverdagssalami uten kunstige tilsetningsstoffer, sier Meny-sjef Vegard Kjuus.

Den sorte havre fra Våler i Østfold endte på andreplass og fikk et stipend på 150.000 kroner med sin søknad om å utvikle frokostblanding og ostekjeks av urkornet svarthavre. Den sorte havre var først i verden med å lansere havregrynprodukter av svarthavre.

– Vi hadde seks svært gode finalekandidater, men denne gangen trakk disse to det lengste strået fordi de er innovative og utvikler helt unike produkter innenfor sin varekategori. Jeg er imponert over innovasjonsevnen til norske lokalmatprodusenter. De utfordrer oftest merkevareleverandørene og bidrar til reell innovasjon i norsk dagligvare, sier Kjuus.

Årets finalister

  • Nøisom Bryggeri, Fredrikstad i Østfold – håndtverksøl
  • Den sorte havre, Våler i Østfold – havregryn
  • Gangstad Gårdsysteri, Inderøy i Trøndelag – ost, is og gårdsbutikk
  • Grøndalen Gårdsmeieri, Nes i Akershus – økologisk ferskost, myse og is
  • Finnmark Rein, Tana i Finnmark – kjøttprodukter av rein
  • Ask Gård, Jevnaker i Buskerud – økologisk spekemat
Powered by Labrador CMS