Nyheter

Foto: brodogkorn.no

Oppfordrer til bollefest

Publisert Sist oppdatert

Søndag 3. mars er det fastelavnssøndag – eller bollesøndag.

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer nordmenn som er for travle til å bake selv, til å kjøpe inn boller på forhånd. Da kan de konsentrere seg om fyllet og det å nyte smaken på selve dagen.

Ordet fastelavn stammer fra det nedertyske ordet «kvelden før fasten», og feires alltid søndagen 7 uker før 1. påskedag. Dagen markerer inngangen til fasten og overgangen fra vinter til vår.

Det som i sin tid varte over flere dager, er nå begrenset til fastelavnssøndag. I Norge er det bollene og riset som minner oss om de gamle tradisjonene.

– Selve fastelavnsbollene stammer trolig fra Tyskland tilbake på 1600-tallet og har bakgrunn i at man ønsket å fete seg opp i dagene før fasten. I Norge kjenner vi skikken med boller først fra begynnelsen av forrige århundre, forteller Torunn Nordbø.

Enkelte steder på Vestlandet er det vanlig å markere blåmandag, dagen etter fastelavnssøndag, ved å spise hetevegger. Dette er hveteboller som blir lagt i en skål og dekket med varm melk som er kokt sammen med smør, sukker og kanel. Bollen spises med skje etter hvert som den myknes av den varme melken.

Powered by Labrador CMS