Nyheter

Adm.dir i Matmerk Nina Sundqvist, hotelleier Olav Lie Nilsen og meieribestyrer Yngve Strøm Tingstad. Foto: Josefin Linden.

Raclette-ost fra Hadeland smeltet fagjury

Publisert Sist oppdatert

– Raclette er rett og slett fantastisk godt, en ost som virkelig smelter hjertet til alle oste-elskere, sier administrerende direktør Nina Sundqvist i Matmerk i en pressemelding.

Hun delte ut Spesialitet-merket for unik smak til osten Raclette fra Thorbjørnrud Ysteri under et arrangement på Thorbjørnrud Hotell.

I det gamle svømmebassengområdet på Thorbjørnrud Hotell lages det en norsk utagve av Cheddar og Raclette. Begge internasjonalt kjente ostetyper, men her lages de med norsk vri. For å forsyne hotellet med lokale råvarer driver hotellets eier Olav Lie Nilsen Øvre Kjekshus Gård. Her er det både Norsk rødt fe (NRF) og Jersey-kyr. Jerseymelken er gunstig for ysting på grunn av sin fett- og proteinsammensetning. Racletten som lages på Hadeland er tilpasset den lokale melken fra Øvre Kjekshus gård.

Thorbjørnrud Raclette vant super-gold under Oste-VM i Bergen i 2018. Thorbjørnrud Ysteri har fra tidligere fått godkjent sin Cheddar som Spesialitet.

– Det som gjør Spesialitet-merket viktig for oss er den ekstra anerkjennelse av at våre produkter er av ypperste kvalitet og er i den øverste ligaen av norsk lokalmat. Det gir oss mulighet til å profilere oss på nye arenaer i samarbeid med Matmerk og å nå ut til nye kunder. Vi tror også at forbrukerne anerkjenner Spesialitet-merket og forbinder dette med produkter av unik kvalitet, sier meieribestyrer Yngve Strøm Tingstad fra Thorbjørnrud Ysteri.

– Det helt spesielle med vår Raclette er den gode smaken som kommer fra den fantastiske melka som kyrne våre produserer av å beite på Hadelands kulturlandskap og ostens genuine smelte-egenskaper.

– At den er god, det kan jeg skrive under på, sier Nina Sundqvist. Denne osten smeltet ostehjertene til hele fagjuryen da vi gjorde vår vurdering. At den vant en gullmedalje i Oste-VM bare understreker den høye kvaliteten det er på alle ostene fra Thorbjørnrud Ysteri. Vi er stolte over å ha dem som merkebrukere i Spesialitet: Merkeordningen for utvalgt lokalmat, sier Sundqvist.

Merkeordningen Spesialitet er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vei til lokalmat- og drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge. Produktene skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer og gjerne basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori.

Powered by Labrador CMS