Nyheter

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Regjeringen vil ha grensehandelsbarometer

Publisert Sist oppdatert

Sist onsdag var NHO Mat og Drikke sammen med resten av Grensehandelsalliansen i møte med Nærings- og fiskeridepartementet om opprettelsen av et grensehandelsbarometer, melder NHO Mat og Drikke på sin nettside.

Statssekretær Magnus Thue ledet møtet, og orienterte om bakgrunnen for at regjeringen ønsker å utrede et grensehandelsbarometer og om hvordan arbeidet er tenkt lagt opp.

– Grensehandelen mellom Norge og Sverige er unik i sin størrelse og omfang, og det er viktig med en rask politikkomlegging for å stimulere konkurransekraften og lønnsomheten til mat- og drikkeindustrien og varehandelen. Grensehandelsbarometeret vil bidra positivt til kunnskapsinnhenting, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

NHO Mat og Drikke understreket i møtet at regjeringen burde følge det danske eksempelet, hvor myndighetene, i dialog med næringsorganisasjonene, årlig produserer og utgir en grundig økonomisk analyse og redegjørelse for skatte- og avgiftspolitikken og hvordan den virker inn på grensehandelen mellom Danmark og Tyskland. Dette har bidratt til at danske myndigheter i flere sammenhenger har tilpasset avgiftsnivået på konkurranseutsatte produkter til grensehandelen, blant annet med den konsekvens at både innenlands produksjon og salg av mat og drikke, og statens skatteinntekter har økt.

Powered by Labrador CMS