Nyheter

Ostefat fra OsteCompagniet.

Skal heve ostekompetansen i bedriftsmarkedet

OsteCompagniet merker at osteinteressen i Norge er på vei opp. Sammen med Norsk Gardsost kommer de nå med et nytt kurstilbud som skal bidra til å heve ostekompetansen i bedriftsmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Katharina Sandberg Lund, leder i OsteAkademiet hos OsteCompagniet, mener at ostebransjen kan lære litt av vinbransjen her.

– Vinbransjen er i en særstilling når det gjelder å formidle kunnskap og historie om produktene ut til gjestene. Nå mener vi at det er på tide at ost kommer opp på samme nivå, og da er det helt avgjørende at fagfolkene i bransjen har en solid osteutdannelse i bunn.

Kurset har fått navnet OsteEksperten og kjøres over to samlinger der hver samling går over to dager. De har fått med seg noen av Norges fremste fagfolk på ost på laget og satt sammen et program. På kurset vil de lære om alt fra råvaren til ysteprosessen, lagring og historiefortelling. Det blir både innlegg om norsk ost og ystetradisjon og om utenlandske oster. I tillegg blir smaking og vurdering av ost en viktig del av kurset.

– For å forstå ostens egenskaper må deltakerne lære seg å smake og bedømme de ulike ostene. Her har vi blant annet et nyutviklet smakshjul som gjør det enklere å sette ord på hva en smaker. Vi skal utdanne kunnskapsrike osteeksperter som gjør at ditt serveringssted eller din butikk blir gjestenes førstevalg på ost, sier Sandberg Lund.

OsteEksperten kjøres i samarbeid med Norsk Gardsost som er en landsdekkende organisasjon for norske handverksystere og gardsmeieri. De merker at flere er interessert i historien og håndverket bak ostene.

– Det er en gledelig utvikling, og vi tror at et slikt kurs vil bidra til å løfte osteinteressen ytterligere. Stolte fagfolk med bred ostekompetanse er nøkkelen til å skape enda flere osteelskere, sier Jarle Rueslåtten som er leder i Norsk Gardsost.

Norsk Gardsost skal bidra med faglige innlegg på kurset. I tillegg blir det besøk på et gårdsysteri der deltakerne får høre hvordan reisen er fra melk til ost, og der de får studere ysteprosessen på nært hold. Kurset avsluttes med en osteeksamen som inneholder både smaking og en teoretisk prøve som må bestås.

– Målet vårt er å utdanne osteambassadører som skal framsnakke og dele sin kunnskap og entusiasme for ost både internt i sin organisasjon og til gjester og kunder. OsteEksperten er for ansatte i både dagligvare og hotell og restaurant. Det kan være servitører, kjøkkensjefer, butikkansatte, ferskvaresjefer, ansatte i spesialbutikker, samt andre osteinteresserte i proffmarkedet, utdyper Rueslåtten.

Program OsteEksperten:

1. samling: 7.-8. januar 2020

  • Hvordan lages ost?
  • Hvordan bedømme ost?
  • Terroir (fòr, melketype, rase, etc.)
  • Historie, ulike land og kulturer

2. samling: 17.-18. mars 2020

  • Tilbehør til ost
  • Ost i matlagning
  • Sesonger for ost
  • Besøk på småskalaysteri
  • Osteeksamen
Powered by Labrador CMS