Økologi

Økologisk Norge er på jakt etter skoler i Viken som vil etablere skolehager som læringsarena.

Skolehager på jakt etter skoler

Økologisk Norge vil bygge skolehager på ti skoler i Buskerud, Akershus, Østfold og Oslo og er nå på jakter etter skoler som er interesserte.

Publisert Sist oppdatert
– Vi vil finne ti skoler som skal få en skolehage i gave, og vi ønsker å snakke med skoler som er enige med oss i at skolehager er framtida og kan være en viktig arena for læring i skolen i dag. Vi skulle gjerne sett at alle skoler ble bygd med planlagt skolehage, men inntil det skjer gleder vi oss til å bidra til at mange flere barn får tilgang til natur- og matkunnskap direkte fra dyrking i sitt skolemiljø, sier prosjektleder Markus Brun Hustad fra Økologisk Norge.

Skolehagene blir bygget med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Økologisk Norge stiller med selve skolehagen og kurs for lærere og elever, mens skolen selv stiller med tid og ressurser for lærere og skolen for å få hagen til å fungere over tid.

Tidligere hadde skolehagene en sentral plass i det norske skoleverket. Hagenes historie strekker seg tilbake til begynnelsen av 1900-tallet. På midten av 80-tallet sank antallet skolehager drastisk i takt med økonomiske nedgangstider, og siden den gang har det vært få skolehager i drift i landet. Interessen for å etablere skolehagene igjen har økt de siste årene.

Økologisk Norge mener det er et behov for å etablere skolehagene igjen, og vil med skolehageprosjektet tørke støv av skolehagen, og styrke og modernisere den inn i vår tid.

– Det er en god arena for skolebarn til å sette teoretisk kunnskap ut i praksis, og å kunne lære tverrfaglig. Ikke minst fra tidlig alder knytte barn tettere til matens opprinnelse. Pedagoger kan skreddersy opplegg for alle klassetrinn og oppfylle mange læringsmål i hagene, sier Hustad.

– Barn bør få mulighet til å lære om jord, biologisk mangfold, landbruk og mat ved å delta aktivt med dyrking. Barn og voksne er fjernere fra mat og natur enn noen gang. I skolehagen kan de oppleve den første forståelsen av sammenhenger mellom bærekraft, biologisk mangfold, matproduksjon og miljø.

Powered by Labrador CMS