Nyheter

Adm. direktør Nina Sundqvist (t.h.) i Matmerk overrakte mat- og landbruksminister Olaug Bollestad den første rapporten for lokalmat-omsetningen i Norge der storhusholdningsbransjen er med.

Spiste lokalmat for 11 milliarder

Publisert Sist oppdatert

Regjeringens mål har vært 10 milliarder i 2025. Nå er målet nådd seks år før.

– Folk er villige til å betale for lokalmaten. Det handler både om kultur og tilhørighet, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad til Dagligvarehandelen.

Hun kan glede seg over både en vekst i omsetningen i dagligvarebutikkene og over at tallene for salget i storhusholdning for første gang er samlet inn fra i alt 19.650 hoteller, restauranter, cateringbedrifter og offentlige institusjoner. I tillegg er direktesalget beregnet.

– Potensial for mer

Etter at alle tall er summert, ser en at det ble omsatt lokalmat for i alt 11,25 milliarder siste 52 uker frem til og med uke 40. I dagligvarehandelen endte lokalmat-omsetningen på 5,25 milliarder, etter en vekst på 5,6 prosent fra foregående periode.

Med over 11 milliarder i totalomsetning har man passert regjeringens mål om 10 milliarder i 2025 allerede seks år før.

– Jeg tror det er potensial for enda mer lokalmat. Som landbruks- og matminister er jeg opptatt av hvordan myndighetene kan legge til rette for dette, sier Bollestad.

I denne sammenheng kan det bli aktuelt å vurdere om det skal settes et nytt, nasjonalt mål for omsetningen.

Støtter bosetningen

– Prisene på lokalmaten er vel såpass at den neppe kan bli til de helt store volumproduktene. Er det ikke fare for at man kan stange i taket av den grunn?

– Nordmenn er villige til å betale for kvalitet, og er opptatt av det spesielle. Det samme er de utenlandske turistene, fremholder statsråden, som understreker at lokalmat er mye mer enn bare mat. Den betyr bruk av lokale ressurser og arbeidsplasser som bidrar til at det kan bo folk rundt om i hele landet.

Bollestad mener lokalmaten setter spor etter seg også når det gjelder innovasjon, og påvirker volumprodukter når det gjelder smak og utprøving.

Powered by Labrador CMS