Nyheter

Foto: David Menidrey, Unsplash

Stadig flere feirer halloween

Oppslutningen rundt halloween har doblet seg på få år. 31. oktober har blitt en viktig merkedag i Norge, viser nye tall fra Sifo.

Publisert Sist oppdatert

Det er bare å venne seg til oransjefarget butikkpynt, skumle kostymer og godterispising på en hverdag. Alt tyder på at halloween er en merkedag som har blitt tilpasset norsk kultur og sannsynligvis kommet for å bli. Fra 2012 til 2018 har det vært en dobling, fra 15 til 30 prosent, som sier at de feirer den skumle høytiden.

– Vi kan bekrefte at halloween har blitt et nytt norsk ritual, sier Virginie Amilien, kulturhistoriker og forbruksforsker ved Sifo. Sammen med Alexander Schjøll har hun spurt nordmenn hvordan de forholdt seg til fjorårets halloween.

Halloween er alltid vært et emne som vekker debatt. Amilien forteller at fra 2015 er det mindre omtale i media og færre journalister virker interessert i å skrive om halloween. Temaet er ikke lenger like kontroversielt. Og artiklene handler om hvordan vi feirer halloween, og ikke om vi feirer.

Av de 30 prosentene som sier de er med på feiringen er de fleste barnefamilier og ungdommer. Amilien beskriver halloween som en fest i høstsesongen der barn og familien står i sentrum.

– Det har blitt mer enighet i samfunnet om hvordan halloween skal feires, sier Amilien og henviser til hvordan vi feirer, hva vi spiser, og hva vi har på oss.

Det har vært en økning i folk som sier at de spiser spesiell mat til halloween. I 2012 oppga 4 prosent av respondentene at de hadde kjøpt eller laget spesiell mat, i 2018 var tallet økt til 13 prosent.

Av «spesiell mat til halloween» troner godteri øverst. På de neste plassene kommer gresskar og pizza, mens kaker og annet bakverk følger tett.

Amilien trekker frem den eksplosive interessen for gresskar.

– Mellom 2012 og 2018 har gresskarsalget blitt mer enn femdoblet! De siste 3 årene har til og med norskdyrkete gresskar blitt synlige i tallene fra Landbruksdirektoratet. Foreløpig vet vi ikke om de spises, men vi har sett flere eksempler på det.

Forskerne forteller at gresskar nesten var fraværende i norsk matkultur tidligere.

Powered by Labrador CMS