Nyheter

Foto smågodt: Mariam Butt, NTB scanpix

– Svært skuffende at særavgiftene videreføres

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen velger å opprettholde sin vanlige praksis med indeksregulering av særavgiftene på sjokolade, sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer, som treffer de mest utbredte varene i grensehandelen. Forskjell i pris til Sverige vil da øke ytterligere.

NNNs forbundsleder satt i Særavgiftsutvalget som dessverre ikke kom til enighet om en god og varig løsning for særavgiftene på sjokolade, sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer. Dette tar regjeringen til inntekt for å kunne fortsette som før. Det er allerede stor forskjell i avgifter mellom Sverige og Norge, i tillegg har Sverige lavere matmoms.

– Det er svært uheldig at regjeringen ikke setter inn tiltak som kunne gitt økte inntekter til staten og flere norske arbeidsplasser. Denne forskjellbehandlingen av norske bedrifter som regjeringen legger opp til er meningsløs når vi alle venter på tiltak for å rett opp skjevhetene som er i det norske avgiftssystemet. Dagens avgifter er tilfeldig utformet og er primært ment for å skaffe staten inntekter, sier leder i NNN Anne Berit Aker Hansen.

Den momsfrie 350-kroners grensen for netthandel fjernes fra 1. januar 2020. Å handle avgiftsfritt over nettet for norske forbrukere blir dermed ikke lenger mulig. Denne endringen er etterlengtet men løser ikke problemet med den økende grensehandelen.

Powered by Labrador CMS