Nyheter

Nå kan du sertifisere kartonger, flasker og bokser til drikkevarer med Nordens mest kjente miljømerke. Svanemerket viser at emballasjen er laget av bærekraftige råvarer, kan resirkuleres og ikke inneholder problemkjemi. Illustrasjon: Miljømerking

Svanemerket på drikkevareemballasje

Publisert Sist oppdatert

Nå kan du sertifisere kartonger, flasker og bokser til drikkevarer med Svanemerket. Svanemerket viser at emballasjen er laget av bærekraftige råvarer, kan resirkuleres og ikke inneholder problemkjemi.

Det nordiske markedet for drikkevareemballasje er stort. Markedsanalyseselskapet Grand View Research estimerte det til å være på hele 1 708 millioner amerikanske dollar i 2018. For drikkevarer som øl og brus kan emballasjen stå for hele 40 prosent av klimabelastningen.

– Vi tilbyr nå produsentene muligheten til å få emballasjen godkjent av det offisielle miljømerket i Norden. Vi håper de griper den. Gevinsten er både redusert miljøbelastning og et godt verktøy til å kommunisere at deres emballasje er et godt miljøvalg, sier direktør Anita Winsnes i Svanemerket i en pressmelding.

Plastflaskene og aluminiumboksene vi bruker i dag består av henholdsvis 20 og 40 prosent gjenvunnet materiale i gjennomsnitt. Dette er tall fra Norge, men det er ingen grunn til å tro at de øvrige nordiske markedene er helt annerledes. Dersom andelen gjenvunnet materiale i emballasjen øker til 80 prosent, ville klimagassutslippene blitt kuttet med 120 000 tonn CO2årlig i Norge. Det tilsvarer å fjerne 85 000 personbiler fra veiene.

Det er primæremballasje som brukes til ferdigproduserte drikkevarer og flytende matvarer som for eksempel melk, juice, vin, supper, yoghurt som kan svanemerkes. Innholdet i emballasjen kan ikke svanemerkes.

En dansk undersøkelse fra YouGov viste at mer enn halvparten mente det ville være bra eller veldig bra å kunne kjøpe drikkevarer i svanemerket emballasje.

Powered by Labrador CMS