Nyheter

Hvilke fylker vill du reist til for å oppleve den mest karakteristiske lokalmaten?

Undersøkelse: Finnmark styrker posisjonen som lokalmatfylke

Norstat har gjennomført en spørreundersøkelse for Matmerk. Resultatene viser at Finnmark er det fylket flest vil dra til for å oppleve lokalmat, og andelen har økt med 3 prosent siden forrige undersøkelse i 2015.

Publisert Sist oppdatert

– Finnmark er fremdeles det fylket fleste nordmenn vil dra til for å oppleve karakteristisk lokalmat. Jeg gratulerer Finnmark med å stå sterkt i lokalmatbevisstheten til nordmenn, her er det virkelig potensial for både reiseliv og lokalmatprodusenter, sier adm. dir Nina Sundqvist i Matmerk.

Norstat har gjennomført en spørreundersøkelse for Matmerk både i 2015 og 2019. Spørsmålet som ble stilt har vært det samme:

«Norge er rikt på mattradisjoner. Mens noen retter og tradisjoner kan betegnes som nasjonale, byr landet vårt også på en rekke matretter og tradisjoner som er unike for sin landsdel eller sitt lokalsamfunn. Om du ser bort fra ditt eget hjemfylke, hvilket fylke ville du reist til for å oppleve den mest karakteristiske lokalmaten?»

Resultatene viser at Finnmark er det fylket flest vil dra til for å oppleve lokalmat, og andelen har økt med 3 prosent siden forrige undersøkelse. I 2015 svarte 11 prosent at de ville reist til Finnmark, i 2019 svarte 14 prosent at de vil reist lengst nord i landet for å finne den karakteristiske lokalmaten.

– Jeg tror mange nordmenn ser på Finnmark som et eksotisk matfylke. Her er det bare å satse videre på alle de flotte lokalmatprodusentene. Det er absolutt plass til flere. Jeg synes det er på tide at vi får på plass en beskyttet geografisk betegnelse på et produkt fra denne delen av Norge. Vi bør ha en nasjonal matskatt fra Finnmark også, og vi i Matmerk er mer enn klare til å ta imot en søknad på reinsdyrkjøtt for eksempel, sier Sundqvist.

Undersøkelsen viser at Finnmark er det fylket flest ville dra til for å oppleve lokalmat. De neste plassene innehar Sogn- og Fjordane og Nordland. Flest nordmenn svarer likevel «vet ikke» når de blir spurt om hvor de ville dra for å oppleve karakteristisk lokalmat. Hele 36 prosent havner i denne kategorien. Det er samme antall som i 2015. Det mener Nina Sundqvist gir grunn til ettertanke.

– Jeg skulle gjerne sett at vet-ikke prosenten var godt under 10, i hvert fall at den hadde sunket på fire år. Nå kommer det både omorganisering av fylkene og fylkeskommunene, også på lokalmatområdet. Da får vi håpe at fokuset på å øke både kjennskap til og salg av lokalmat får et løft. Den jobben må alle vi som elsker norsk mat og norsk lokalmat gjøre sammen, sier Sundqvist.

Powered by Labrador CMS