Nyheter

Foto: Colourbox

Uønskede stoffer i papp- og papiremballasjen på flere matvarer

Forbrukerrådet har testet papp- og papiremballasjer for kjemiske stoff som potensielt kan smitte mat eller drikke. Funnene gir grunnlag for å kreve et strengere regelverk og nye regler for matindustrien.

Publisert Sist oppdatert

Forbrukerrådet har, sammen med europeiske forbrukerorganisasjoner, utført flere stikkprøver på emballasjer og engangsprodukter laget av papp og papir, med fargerike trykk. Flere av produktene fra det norske markedet kom aller dårligst ut i den europeiske testen. Testen viser funn av stoffer i mengder som ville gjort emballasjen forbudt dersom den var laget av plast, skriver Forbrukerrådet på sin nettside.

– To av testens tapere er små rosinesker fra Sun-Maid og innpakningen til knekkebrødet «Leksand knekke». Vi må kunne stole på at de kjemiske stoffene i papir, papp eller blekk på kartong ikke smitter over på maten vi kjøper, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

I det pågående positive arbeidet for mindre plastavfall, kan vi forvente at stadig flere matkontaktmaterialer erstattes med papp eller papir, skriver Forbrukerrådet videre. De mener resultatene i undersøkelsen bekrefter viktigheten av et strengere regelverk i både EU og Norge.

– Med tusenvis av forskjellige kjemikalier i produkter vi omgås hver eneste dag, så er mangel på kunnskap og svakt regelverk, to hindre på veien mot en bedre forbrukerbeskyttelse og folkehelse. Bakgrunnen for at vi har gjort testen, er at EU er i en prosess med å vurdere regelverket for papp og papir. Funnene våre viser at Norge må arbeide for strengere regelverk, sier Instefjord.

Forbrukerrådet ber samtidig Mattilsynet om å utføre enda flere kontroller av matkontaktmaterialer.

Powered by Labrador CMS