Nyheter

Flere av verdens beste restauranter har fått øynene opp for levende norsk sjøkreps.

Verdens beste restauranter har norsk skalldyr på menyen

Én av fire av restaurantene på lista over verdens 120 beste restauranter i 2019 har norske skalldyr på menyen, og eksporten av levende skalldyr fra Norge når stadig nye høyder.

Publisert Sist oppdatert
Listen over verdens 50 beste restauranter ble presentert på en seremoni i Singapore tirsdag kveld. Et par dager tidligere ble plassene fra 51 til 120 kjent. En uformell undersøkelse utført av Sjømatrådet blant norske eksportører og distributører, viser at så mange som én av fire av restaurantene på årets liste har, eller har hatt, norske skalldyr på menyen.

– Dette er ganske unikt, og sier mye om hvilken kvalitet de norske skalldyrene holder. Det er nok ikke mange andre opphavsspesifikke råvarer som har like høy penetrasjon i dette ekstremt eksklusive og krevende markedet, kanskje med unntak av fransk champagne, sier administrerende direktør Renate Larsen i Sjømatrådet.

Skalldyreksporten var i 2018 verdt 1,75 milliarder kroner, en økning på 14 prosent mot året før. Volumene har holdt seg relativt stabile de siste ti årene, men verdien har de siste fem årene økt kraftig. Eksporten av levende skalldyr var i 2018 verdt 400 millioner kroner, en økning på 56 prosent i verdi mot året før.

– Vi ser en økning i skalldyreksporten, og mye av dette er vekst i eksporten av levende skalldyr som kongekrabbe og sjøkreps. Det er de levende skalldyrene som det i stor grad etterspørres i toppsegmentet i restaurantbransjen, sier Larsen.

Listen over verdens 50 beste restauranter kåres hvert år i en seremoni med verdens kokkeelite tilstede. På årets liste gjorde nordiske restauranter det svært godt, og danske Geranium og Noma havnet på henholdsvis 5. og 2. plass. Begge disse restaurantene har høyt fokus på sjømat – og har selvsagt også norske skalldyr på menyen.

Powered by Labrador CMS