Nyheter

Administrerende direktør Kjell Olav Maldum i Infinitum (t.v.) og Vinmonopolets leder for miljøarbeid Rolf E. Eriksen (t.h). Foto: Katrine Lunke

Vinmonopolet satser på panteflasker

Publisert Sist oppdatert

Vinmonopolet vil bli mer miljøvennlig og trapper opp satsningen på panteflasker. Etter vårens vinslipp har Vinmonopolet tre vinflasker i plast med pantemerke. Flaskene kan pantes på Vinmonopolet eller i dagligvarebutikker.

– Disse tre vinene er bare starten. Vi har satt krav til våre leverandører om at alle nye viner på plastflasker må ha pantemerke, sier Vinmonopolets leder for miljøarbeid Rolf E. Eriksen i en pressemelding.

Vinmonopolet har som mål om å redusere sitt CO2-utslipp med 40 prosent innen 2030. Et viktig tiltak for å nå målet er et miljøkrav til nye viner som skal inn i basissortimentet. Nye viner i basissortimentet som koster under 150 kroner må nå ha lettvektemballasje og det må være pant på alle nye plastflasker og aluminiumsbokser.

– Det er bra at stadig flere ser verdien av å ha pant på flasker og vi er glade for at alle Vinmonopol-butikkene nå er blitt en del av panteordningen, sier administrerende direktør Kjell Olav Maldum i Infinitum, som driver det norske pantesystemet.

Vinmonopolet har fått gjennomført en analyse som viser at når 1000 liter drikke distribueres på 0,75 liters glassflasker, gir det i snitt et klimagassutslipp på 609 kilo CO2-ekvivalenter. Mens 1000 liter drikker distribuert på plastflasker med pant gir det et utslipp på mellom 6,6 kilo og 123 kilo, avhengig av andelen resirkulert materiale i flaskene.

– Tunge glassflasker er en miljøversting. Det viktigste klimagrepet vi kan gjøre er derfor å stille krav om miljøsmart og lettere emballasje, sier Eriksen.

Alle nye vinprodukter med pantemerke kan pantes i panteautomater og manuelle pantemottak, på samme måte som ølbokser og brusflasker med pantemerke. Det er også mulig å levere de inn på Vinmonopolets utsalgssteder.

– Vi ønsker at mest mulig resirkuleres og blir til nye produkter. Dersom resirkulert materiale utgjør 80 prosent av råstoffet i nye flasker, vil materialet i flaskene i snitt brukes fem ganger. Det vil minimere klimagassutslippet, sier Maldum.

Powered by Labrador CMS