Nyheter

Bak fra venstre: Even Kristoffersen (Fiskum fruktpresseri), Henrik Siversson (Thon Hotell Lofoten), Halvor Holtskog (Nyhuus Gard), Erling Rosted Furseth (Solhøi Sider)Foran fra venstre: Karl-Krisitan Muggerud (Fiskum fruktpresseri), Hilde Ruud (Fiskum fruktpresseri), Kari Nyhuus Holtskog (Nyhuus Gard), Martin Bech-Ravn (Solhøi Cider), Geir Henning Spilde (Spildegarden)

Vinnerne av Norges beste eplemost, sider og fruktvin 2018 er kåret

Publisert Sist oppdatert

Juryen har talt, og vinnerne av Norges beste eplemost, sider og fruktvin 2018 er kåret, heter det i en pressemelding.

Årets konkurranse fylte ti år, og hadde en rekorddeltakelse med 40 produsenter som stilte med over 130 produkter. Juryen ble ledet av Espen Blåfjelldal og hadde solid deltakelse fra næringen. Hele 11 fylker var representert i konkurransen med Hordaland og Telemark med ti og syv produsenter hver.

– Norsk Eplefest er stolt over det vi har oppnådd med konkurransen som startet på markedsdagen på Gvarv for ti år siden i 2009. Etter ti år ser vi at dyktige og kvalitetsbevisste produsenter landet rundt er opptatt av konkurransen som dømmes av høyt kompetente fagfolk innen mat og drikke. Vi kan markere ti årsjubileet i trygg forvissning om fortsatt vekst i videreforedling og utvikling hos fruktprodusentene i hele Norge, sier styrleder Eivind Lønheim i Norsk Eplefest.

Interessen for norsk eplemost og sider har aldri vært større. I følge Vinmonopolets salgslister for 2018, er det salget av norsk sider som øker mest. Dette gjenspeilte også det store mangfoldet i konkurransen.

– Konkurransen som Hanen og Norsk Eplefest arrangerer, tror jeg er viktig for å få produsentene til å holde på den gode kvaliteten og få måle seg opp mot hverandre. Dette gjør at man strekker seg lenger, og utforsker videre hvordan man kan få til nye og bedre produkter. Dagens forbrukere er mer bevisste på hvor, hva og hvordan drikken er produsert, og jeg mener at man ser en trend til at «less is more» blant produsentene: kvalitet foran mengde, sier Mats Carlehøg, sensoriker og ansatt ved Nofima. Han har i flere år deltatt som dommer i SM i Mathandverk.

Årets prisvinnere er:

Årets rene eplemost

1. Discovery fra Fiskum fruktpresseri fra Stavum Gård
2. Årgang Askim Gravenstein fra Askim Frukt- og bærpresseri
3. Eplajucie Discovery fra Sjuragarden

Årets blandingsmost
1. Augon fra Nyhuus Gard
2 Vår egen eplemost, fra Thon Hotell Lofoten laget av Nyhuus Gard
3. Hurdalsmost fra May Britt Hagen Rognstad

Årets eplemost med fantasi
1. Spildemost Raud fra Spildegarden
2. Eplemost med blåbær fra Egge gård
3. Edel Eplemost med Solbær fra Åkre Gård

Årets sider
1. Flytende Solskinn fra Solhøi
2. Edel Sider fra Åkre Gård
3. Vindpust Eplesider fra Hardangergutane

Årets fruktvin
1. Handverkcider med bær fra Balholm
2. Mormors Hage med Bringebær fra Lerkekåsa Vingård
3. Gull Eple fra Lerkekåsa Vingård

Powered by Labrador CMS