Ukrainske Anatoli Gulco og Roman Presich (t.v.) driver dagligvarekjeden Eko Market, som har spesialisert seg på varer fra Øst-Europa.

Krigen i Ukraina:

Butikkjede startet egen innsamlingsaksjon

Publisert: 2. mars 2022 kl 11.19
Oppdatert: 2. mars 2022 kl 16.38

Eko Market er en dagligvarekjede drevet av to ukrainere, Anatoli Gulco og Roman Presich, som har spesialisert seg på godteri, tørrvarer, pølser, frossenmat og en lang rekke andre varer fra Polen, Baltikum, Russland og andre land i Øst-Europa. 

Sender varer søndag
Nesten alle de ansatte i kjeden har venner eller familie i Ukraina. To dager etter at Russland startet invasjonen av Ukraina var innsamlingsaksjonen i gang i alle kjedens ni butikker.
– Ja, vi har startet innsamlingsaksjon via ni Eko Market-butikker over helle Norge. De ligger i Stavanger, Sandnes, Kristiansand, Bergen, Larvik, Ski og Oslo. Alt leveres til hovedlageret i Stavanger, og på søndag sender vi første lass til den polsk-ukrainske grensen, forteller Roman Presich til Dagligvarehandelen.

Fikk varer fra Ukraina sist uke
– Dere har mange varer fra Ukraina, blant annet egne merkevarer. Hvordan er situasjonen for leveransene derfra nå?
– Vi fikk en semitrailer med matvarer fra Ukraina sist uke. Jeg tror det blir den siste leveransen på grunn av krigen. Vi får matvarer fra Polen hver uke, og det er den samme bilen som skal levere humanitær hjelp, sier Presich, som bekrefter at hele Eko Market-teamet jobber veldig hard for å støtte Ukrainske flyktninger som er i Polen nå. Så hardt og effektivt har de jobbet, at de etter tre dager allerede kunne avblåse den første innsamlingsaksjonen.
«Vi har nå vært i kontakt med den Ukrainske ambassaden. De takker oss alle for kjempegod hjelp, hele verden sender humanitær hjelp og støtter sivilbefolkningen som er i nød.  Foreløpig er det nok med alt. De ba oss om å stanse innsamlingen så langt», skriver Eko Market på sine Facebook-sider tirsdag ettermiddag.

Ingen handel med Russland
Eko Market sender to lastebiler med humanitær hjelp kommende helg «takket være dere», som de skriver til kundene sine. Det er grunn til å tro at det blir flere aksjoner fra de ansatte i kjeden. Lastebilene er ikke fylt med klær, men med batterier, førstehjelpsmidler, termiske tepper, soveposer, sengetøy, rengjøringsmidler, bleier og sanitetsbind, tannbørster, antiseptiske midler med mer. Dette skal gå til ukrainske flyktninger ved i de polske grenseområdene.
Og hvis du lurer; Eko Market handler ikke varer fra Russland. Det har ikke vært mulig å få tak i varer derfra på lenge på grunn av embargo og Russiske sanksjoner mot Europa. Produkter med russiske etiketter importeres derfor for det meste fra Tyskland, Moldova og andre Øst-Europeiske land, skriver Eko Market på Facebook. «Så vi har ingen handel med Russland i det hele tatt», slår de fast.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb