De tre hedrede lokalmatprodusenter samlet på ett brett.

De tre hedrede lokalmatprodusenter samlet på ett brett. Fra venstre Ingunn og Johan Anstenrud fra Den Sorte Havre, Silje Lee Knutsen fra Storfjord Iskrem, landbruks- og matminister Sandra Borch, Siri og John Lea fra Ystepikene på Jæren og Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Foto: Hermann Möhring

Norske produsenter hedret for «lokalmat i særklasse»

Publisert: 20. januar 2023 kl 18.10
Oppdatert: 23. januar 2023 kl 08.23

­Grüne Woche, Berlin. Heder, diplom og plakett gikk til disse tre lokalmatprodusenter:

  • Storfjord Iskrem for hasselnøtt-iskremen av geitemelk
  • Ystepikene for Jærsk Havsletteost
  • Den Sorte Havre for sin havreris.

Det er stiftelsen Norsk Mat som forvalter merkeordningen.

– Dette er tre lokalmatprodusenter som virkelig viser både bredden og kvaliteten i norsk lokalmatproduksjon. Fra is lagd på geitemelk fra Storfjord, over ost lagd på kumelk fra Jæren til havreris fra havreåkre i Viken. sa Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, da hun sammen med landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) delte ut kvalitetsmerkene.

– Det er en ære å ha disse fantastiske produktene med i merkeordningen Spesialitet, la hun til.

Gode ord vanket det også fra Sandra Borch.

– Etter to år med avlyste arrangementer og manglende muligheter til å vise frem kvaliteten og matmangfoldet som turistene møter når de kommer til Norge, så er det flott å kunne presentere tre helt unike lokalmatprodusenter med matprodukter av høy kvalitet. Når vi i tillegg har en utstillerstand der lokal mat og drikke står helt sentralt, så lover det godt for Matnasjonen Norge og oppstarten av reiselivssatsingen i 2023, mente hun.

Nedenfor en kort presentasjon av de tre lokalmatprodusentene og deres egenutviklede produkter.

Nina Sundkvist fra Stiftelsen Norsk Mat og Håkon Haugli fra Innovasjon Norge

Nina Sundkvist fra Stiftelsen Norsk Mat og Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge, under utdelingen av kvalitetsmerkene i Berlin. Foto: Hermann Möhring

Storfjord Iskrem

– Fra vår fabrikk ved Storfjorden i Stordal produserer vi premium iskrem av fersk, lokal geitemelk, som komplimenteres med spennende smaker, ingredienser og garnityr med sesongråvarer fra lokale bønder og produsenter. Vi arbeider for å gi ingredienser med lange tradisjoner nytt liv i frossen form. Med respekt for tradisjon og et ønske om å skape noe nytt arbeider vi for å lage smaksopplevelser som utfordrer vårt syn på iskrem, sier Silje Lee Knutsen som tok imot diplom og plakett i den tyske hovedstaden. 

Fagjuryen uttaler dette om isen: «Hasselnøtt-iskremen har et delikat utseende og en smidig konsistens. Smaken er frisk og fyldig med en ren og mild smak av hasselnøtt.»

Jærsk Havsletteost

Også Siri og John Lea, som eier Ystepikene, var til stede under tildelingen og tok imot bevis på at de kvalifiserer til Spesialitet.

Saken fortsetter under annonsen

– Med utgangspunkt i melkeproduksjon på Norges største lavslette ved Jærhavet har vi utviklet Jærsk Havsletteost. Jordsmonn og saltråk preger både melk og kjøtt. Stemningsosten vår skal gjenspeile dette samspillet mellom naturen, bonden, kua, taresankere og Ystepiker. Spesialitetsmerket er en anerkjennelse og gir oss en ekstra dimensjon og trygghet i videre satsing, sier Siri Lea

Jærsk Havsletteost er laget som en «stemningsost» som skal nytes oppvarmet.
Osten lages av fersk melk fra familiegården til Siri og Jon Lea. Osten rulles i tørket og knust tare fra Mong før den pakkes i tre-eske.

Faguryen sier følgende om osten: «Jærsk Havletteost har et rustikt, pent utseende og en innbydende saltaktig duft. Smaken er umamipreget og rik med syrlige undertoner.»

Havreris fra Den Sorte Havre

Ingunn og Johan Anstenrud fra Tveter Gård Foredling AS har stått for utviklingen av en rekke rissorter, deriblant havreris.

Som Mat og marked skrev i går, vant de også den gjeve nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2022.

Alle deres produkter er basert på økologisk dyrket svarthavre, urhavren her til lands, som de to har tatt fram igjen på Tveter gård i Østfold. Denne «superhavren» er ernæringsmessig overlegen vanlig hvit havre, og smaker ekstra godt.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi produserer havregryn, blant annet steelcut, müslier, mel og bakemikser – og ikke minst havreris av dette fantastiske råstoffet, forteller de to.

– Spesialitetsmerket er en enorm anerkjennelse for den unike kvaliteten i produktet Havreris fra Den Sorte Havre. Nå håper vi at hele Norge får øynene opp for dette kortreiste, norske og økologiske alternativet til den hvite risen som jo er en klimaversting, sier Ingunn og Johan Anstenrud.

Fagjuryen sier dette om produktet: «Havrerisen har et naturlig flott utseende og en svært god og spenstig tekstur. Den dufter innbydende og har en god, rund nøtteaktig smak.»

Fakta om merkeordningen «Spesialitet»

  • «Spesialitet» er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vei til lokalmat i særklasse.
  • Den skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge. Ordningen forvaltes av Stiftelsen Norsk Mat. 
  • Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet, bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak.
  • Produktene skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer og gjerne basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori.
  • Juryen ledes av Harald Osa.

Kilde: Stiftelsen Norsk Mat

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb