Nyheter

Internasjonalt matjuks avslørt

Publisert Sist oppdatert
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 16.0px; font: 14.0px Arial; color: #444444; -webkit-text-stroke: #444444}span.s1 {font-kerning: none}

En stor internasjonal matvareaksjon avslører juks med opprinnelsespåstander. Den norske delen av underskelsen presenteres klokken 11.15 i dag.

«Fetaosten hadde aldri sett Hellas, og bøffelmozzarellaen var laget av kumelk». Slik lyder konklusjonen fra en mindre stikkprøvekontroll som den danske Fødevarestyrelsen har gjennomført på danske cafeer og restauranter, som altså eren del av den verdensomspennende aksjonen rettet mot svindel med matvarer.

I EU er det avdekket mer enn 3.600 tonn farlige eller mangelfulle matvarer, og nesten 10 millioner liter forfalskede drikkevarer.

Av de 70 matvarene Fødevarestyrelsen undersøkte i Danmark, viste det seg at hver tredje produkt ikke var den merkevaren de ble fremstilt som. Samtlige undersøkte fetaoster strøk i kontrollen, det samme gjorede halvparten av parmaskinkene og bøffelmozzarellaen.

I aksjonen har manfunnet mye fusk med Beskyttet geografisk betegelse, men kontrollørene har også avdekket mer alvorlige forhold. Blant eksemplene er både rottent kjøtt, kjemisk farget tunfisk og falsk morsmelkserstatning.

Powered by Labrador CMS