Økologi

Økologisk rapsfrø i hendene til Thorbjørn Lund på Bjørnstad gård i Rakkestad. Foto Marte Guttulsrød

Økologisk Norge: Økologisk mat er regnskogvennlig

Publisert Sist oppdatert

– Brannene i Amazonas stiller dagens matproduksjon til veggs. Regnskogfondet har bedt dagligvarekjedene fjerne produkter som rammer regnskogen. Norsk økologisk mat er produsert uten soya fra Brasil og bør derfor satses på, sier Børre Solberg, daglig leder i Økologisk Norge.

Ifølge Felleskjøpet Agri kommer ikke soyaen i økologisk kraftfôr fra Brasil, men fra Kina og Kazakhstan. Den inneholder heller ikke palmeolje, et produkt som importeres fra regnskogområder i Indonesia. Økologiske egg, kjøtt- og meieriprodukter er derfor regnskogvennlige.

– Ved å velge økologiske meieriprodukter, egg og kjøtt er du sikret å ikke bidra til økt avskoging av regnskog, sier Solberg, og oppfordrer forbrukere til å etterspørre økologiske varer når de handler.

Økologisk Norge mener det er uakseptabelt å støtte kreftene som driver fram avskogingen i Amazonas. Selv om Pro Terra-sertifisert soya brukt i konvensjonelt dyrefôr ikke er produsert i nylig avskogede områder, bidrar økt soya-etterspørsel til at flere områder ryddes både til soya og kveg i Brasil og i nabolandene, ifølge Regnskogfondet.

– Situasjonen i Amazonas gjør det høyaktuelt å jobbe for mer klimavennlig mat basert på lokale ressurser, sier Børre Solberg.

– Vi må spise mer grønt, mindre kjøtt og redusere matsvinn. Når vi velger produkter fra husdyr, er det viktig å velge økologisk for å unngå å ramme regnskogen. Norge har store utmarksressurser, og det er derfor viktig å spise meieriprodukter og kjøtt fra dyr som har gått på beite.

Powered by Labrador CMS