Nyheter

En bonde i Paraná i Brasil planter soyabønner. En ny FN-rapport viser at 14 prosent av all mat som produseres, går tapt før den når butikkhyllene. Foto: Sipa, AP / NTB scanpix

FN: 14 prosent av all mat går tapt før den når butikken

Publisert Sist oppdatert
En ny rapport fra FN viser at 14 prosent av all mat som blir produsert i verden, går tapt før den når butikkhyllene.

– Jeg lurer ofte på hvordan vi kan akseptere at mat blir kastet når over 820 millioner mennesker i verden fortsatt går sultne hver dag, sier generalsekretær Qu Dongyu i FNs organisasjon for ernæring og landbruk, FAO.

Organisasjonen skriver i den nye rapporten at reduksjon av maten som går tapt, vil øke den økonomiske veksten, gi mindre hungersnød og begrense utslippene av klimagasser.

FAO skiller mellom mat som går tapt etter at den er høstet eller under transport, og mat som kastes av dagligvarebutikkene eller forbrukerne. I 2011 anslo FAO at en tredel av all mat gikk tapt eller ble kastet årlig, men i den nye rapporten understreker organisasjonen at dette var et omtrentlig anslag.

Rapporten viser at mest mat går tapt i det sentrale og sørlige Asia, med 20,7 prosent av det som blir produsert, fulgt av Nord-Amerika og Europa med 15,7 prosent.

Rotgrønnsaker og oljevekster er matvarene som i størst grad går tapt med 25,3 prosent av avlingene.

Årsakene til at maten går tapt, er blant annet feil innhøstingstidspunkt, klimaet på gården, utfordringer med å få varene ut i markedet, feil lagring og at maten behandles feil under transporten.

Rapporten peker samtidig på at det er mulig å redusere tapene mye, særlig på de feltene hvor tapene er størst.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS