nyheter

Norsk selskap forlenger livet til kreftpasienter

Det norske legemiddelselskapet Algeta ASA har gjennomført en klinisk studie somviser at selskapets produkt Alpharadin gir forlenget overlevelse for pasienter somhar prostatakreft med spredning til skjelettet.

Publisert Sist oppdatert

Algeta utvikler ny kreftbehandling basert på bruk av radioaktive substanser som sender ut alfapartikler.

En studie som ble offentliggjort på en kreftkongress i USA i helgen viser svært positiv effekt for pasienter med langt utviklet prostatakreft. Studien omfatter 64 pasienter, hvor halvparten fikk Alpharadin i tillegg til tradisjonell behandling. Den andre halvparten fikkplacebo i tillegg til tradisjonell behandling.

Levde lenger

Pasientene som fikk minst to injeksjoner med Alpharadin levde i gjennomsnitt 25 uker lenger enn pasienter som ikke ble behandlet med dette produktet. Etter 18 måneder var 48 prosent av pasientene som hadde fått Alpharadinfortsatt i live, mens bare 22 prosent av pasientene som fikk placebobehandling var i live.

Den kliniske studien viser også at at pasientene tålte Alpharadin godt og at produktet gir svært få uheldige bivirkninger, noe som ofte er vanlig ved andre former for kreftbehandling.

Studien har også dokumentert at nivåene av prostata-spesifikt antigen (PSA) i kroppen er lavere etter behandling med Alpharadin. PSA-nivået i blodet er en tydelig indikator på forekomst og utvikling av prostatakreft.

- Resultatene er svært oppmuntrende, det er påvist en rekke positive effekter ved bruk av Alpharadin. Nå skal det gjennomføres mer omfattende kliniske studier for å få bekreftet Alpharadins potensial som radioterapeutisk legemiddel for behandling av langt utviklet prostatakreft, sier professor Sten Nilsson ved Karolinska Institutet i Stockholm, som har ledet studiene.

- Prostatakreft er en ødeleggende kreftform som i sene stadier kan gi store smerter, skader på skjelettet og nedsatt benmargsfunksjon. Det er i dag få effektive behandlingsformer. Det er nå påvist at Alpharadin (radium-223) har en verdifull klinisk effekt ved å øke overlevelsen til de aller sykeste pasientene.

Flere studier

Studiene viser også at Alpharadin kan lindre smertene for disse kreftpasientene og dermed bedre livskvaliteten. Basert på disse oppmuntrende resultatene forbereder vi nå kliniske fase III studier med sikte på å få ferdigstilt Alpharadin som en godkjent kreftbehandling, sier dr.philos. Thomas Ramdahl, adm. direktør i Algeta ASA.

Algeta ASA søkte den 31. januar 2007 om å bli tatt opp til notering ved Oslo Børs.

Powered by Labrador CMS