Nyheter

Foto: Høyre

Vil beskytte konkurransen, ikke konkurrenten

– Alle kan ikke føle seg rettferdig behandlet til enhver tid. Vi vil beskytte konkurransen – ikke nødvendigvis konkurrenten, sier Magnus Thue, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet.

Publisert Sist oppdatert

I går var han på DLFs høstmøtet for å snakke om konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen. Han benyttet anledningen til å takke alle lobbyistene fra bransjen som har «rent ned dørene det siste året».

– Dere har bidratt til at vi politisk har fått mer opplyst debatt om et viktig saksfelt, sa han til de rundt 270 representantene fra dagligvarebransjen som var til stede

– Har bransjen vært for ivrige med å ta kontakt?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det er først og fremst kjedene som har vært mest ivrige, og da spesielt Rema 1000, Kolonial og Norgesgruppen. Men vi har snakket med mange andre også. Leverandører, Virke og DLF, sier Thue til Dagligvarehandelen.

– Ingen har funnet lovbrudd til nå

Thue opplyste til forsamlingen at innspill fra aktørene i dagligvarebransjen fortsatt er mer enn velkomne.

– Føler du at innspillene dere har fått inn er litt skjevt fordelt eller at flere bør komme på banen?

– Nei, men det er viktig for oss å få frem at det er en veldig lav terskel for å ta kontakt. Vår dør er alltid åpen for de som har gode, relevante innspill. Og hvis de har noe viktig på hjertet, er tiden for å si det nå, understreker Magnus Thue.

Konkurransetilsynet kartlegger innkjøpsbetingelsene i bransjen og skal levere sine funn til departementet i løpet av november. 4. november inviteres aktørene dessuten til en innspillskonferanse.

– Hva blir den videre fremdriften i dette arbeidet?

– Nå har vi også satt ned en ny arbeidsgruppe som skal se på prisdiskriminering i dagligvarebransjen. Denne ekspertgruppen skal se konkurransesituasjonen i lys av både konkurransetilsynets arbeid, det beste fra forskningen og mye annet. Målet er rett og slett å finne hva som er mest hensiktsmessig: et forbud mot prisregulering eller andre ting.

– Konkurransesituasjonen i dagligvarehandelen har blitt diskutert i mange år. Blant annet diskuterte man Lov om god handelsskikk på Høstmøtet allerede for 10 år siden. Er det ikke nok snart?

– Det stemmer at problemstillingen har vært oppe til diskusjon i veldig mange år, men det er først nå vi virkelig går inn og gjør grundige analyser av hele bransjen. Nå går vi dypere ned i det, forsikrer statssekretæren om. Han er imidlertid ikke sikker på at man vil avdekke de helt store tingene.

– Konkurransetilsynet har allerede fulgt bransjen tett i flere år. Det er ingen som har funnet noen lovbrudd til nå, og det er ingen grunn til å tro at de skal finne det. Men det er fullt mulig å ha dårlig konkurranse uten at det er noen lovbrudd involvert.

Vil holde bransjen i ørene

Arbeidet med å undersøke konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen er høyt prioritert i Nærings- og fiskeridepartementet.

– Konkurransen i dagligvarehandelen er blant de viktigste vi kan jobbe med politisk, fordi det betyr mest for de som har minst å rutte med, mener Thue.
Målet er å sikre mest mulig effektiv konkurranse med størst mulig utvalg til lavest mulig pris.

– Det vi gjør kan oppleves urettferdig for noen, uten at det nødvendigvis er et problem. Markedet domineres av få aktører, noe som øker risikoen for at konkurransen ikke er god nok. Det er derfor vi ba Konkurransetilsynet om å styrke tilsynet, noe som ble fulgt opp i Statsbudsjettet med midler til å ansette flere. Det gjør at tilsynet kan følge opp klager og tips bedre, og de har mulighet til å gjennomføre flere utredninger av mulig problemer, forklarer han.

– Vi vil se dere mest mulig i kortene og holde dere i ørene. Det skal dere ha i bakhodet hver dag, la han til.

Les mer fra DLFs høstmøte i neste ukes papiravis.

Powered by Labrador CMS