Nyheter

Foto: Melk.no

Populær klassiker

Publisert Sist oppdatert

Kundene dine spiser dobbelt så mye havregrøt nå som for ti år siden.

I morgen feires grøtens dag, og helt ferske tall viser at kundene dine ikke ser ut til å få nok av havregrøt.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), spiser om lag én av fem havregrøt ukentlig. Dette er nesten en dobling de siste ti årene.

– Det er gledelig at så mange har fått øynene opp for havregrøt. Grøten er både rimelig, bærekraftig og ikke minst næringsrik. I tillegg er den veldig kjapp å lage, sier direktør Ida Berg Hauge i Opplysningskontoret for Meieriprodukter i en pressemelding.

Det er kvinner som spiser mest havregrøt. Overraskende nok, er det også slik at jo større by, desto høyere er sjansene for at kundene dine spiser retten ofte. Mens hele 26 prosent i Oslo oppgir at de spiser havregrøt ukentlig, sier langt færre som bor steder med under 10.000 innbyggere at de gjør det samme.

– Havregrøt har blitt en trendy og urban matrett. Den kan spises nykokt og varm, eller settes i kjøleskapet over natten slik at man har frokosten klar idet man står opp. Det finnes utallige måter å variere havregrøt på, og smaken er avhengig av hva slags topping du bruker, sier Berg Hauge, som foreslår nøtter, frø, bær og tørket eller fersk frukt på grøten.

– Da kan du kutte ut eller redusere sukkermengden på toppen av grøten.

Havregryn har et høyt fiberinnhold, og er dessuten en god kilde til de løselige kostfibrene betaglukaner som har vist seg å redusere kolesterolet. Berg Hauge anbefaler å bruke melk i grøten for å et maksimalt inntak av næringsstoffer.

– 36 prosent av havregrøt som lages fra bunnen lages med melk. Koker du grøt på melk får du i deg blant annet proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod. I tillegg utfyller proteinene i melk og korn hverandre på en meget god måte. De næringsstoffene melk har lite av, har korn mye av og omvendt. Et annet alternativ er å helle melk over grøten. Havregrøt med melk en eller flere ganger i uken er en enkel og sunn frokost

Powered by Labrador CMS