Nyheter

Prisvinner Maret Ravdna Buljo i midten, direktør i stiftelsen Matmerk, Nina Sundqvist (t.v) og . Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (t.h). Foto: Matmerk

Maret Ravdna Buljo tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

Buljo hylles for sitt arbeid med å dokumentere og videreføre samisk matkultur: - Dette er kunnskap om ressursutnyttelse og bærekraft hele nasjonen kan ha nytte av i dag.

Publisert Sist oppdatert

Hele salen reiste seg og klappet da landbruks- og matminister Olaug Bollestad onsdag kunne annonsere at matformidler Maret Ravdna Buljo (41) tildeles Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2019.

Utdelingen av den prisen fant sted under stiftelsen Matmerks fagdag. Flere sterke kandidater og kjente mat-navn var blant de nominerte.

– Lærdom vi trenger

Buljo er en historisk mottager: Hun er den første med samisk bakgrunn, og den yngste hittil.

– Buljo har med stor tålmodighet og iver funnet frem til gamle metoder og teknikker for tilberedning og oppbevaring av naturens matressurser, sier leder for prisen, Liv Gregersen Kongsten.

– Dette er kunnskap som vi kan ha stor nytte av i dag, for å gjøre utnyttelsesgraden av matråvarene bedre og mer bærekraftig. Dette er lærdom som bør komme hele nasjonen til gode, sier Kongsten.

Samler inn kunnskap

Buljo er opprinnelig fra Kautokeino, men bor nå i Lødingen der hun og ektemannen driver senteret Boazovázzi («Reingjeteren») med salg og reindriftsaktiviteter.

Buljo er levende opptatt av å sanke inn kunnskap som ikke finnes nedskrevet, men som lever som håndbåren kunnskap i muntlig og praktisk form.

– Det betyr veldig, veldig mye for meg at maten jeg jobber for og brenner for får en slik anerkjennelse, sa Maret Buljo etter å ha mottatt prisen.

– Jeg er opptatt av å samle inn kunnskap fordi jeg er redd vi skal miste arven vår. Kunnskap blir glemt, det går så fort. Det er viktig at vi ikke lar den gå tapt for oss, for det ligger mye lærdom om viktige tema som bærekraft i den samiske matkulturen. Dette er kunnskap vi kan dra nytte av i dag, sier Buljo.

Buljo har blant annet forsket på tradisjonelle teknikker og metoder for naturlig konservering, og jobber for å dokumentere hvordan vi kan langtidslagre mat ved å spille på lag med klima og natur.

– Jo mer jeg lærer om mattradisjonene våre, desto mer forstår jeg av hvilken imponerende kunnskapsrikdom generasjoner før oss har hatt om mat, om bærekraft og også kunnskap om mat som medisin. Det synes jeg er verdt å forske på, og håper på mer tid og mulighet til å gjøre nettopp dette, sier hun.

Buljo har tidligere vunnet førsteprisen i Sápmi Awards, og hadde en sentral rolle i TV-serien "Smaker från Sápmi", som ble sendt på SVT og NRK i fjor.

Flere sterke kandidater

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er på 30.000 kroner. Prisen deles årlig ut til en person som "har utmerket seg innen mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske".

Fem sterke kandidater var nominerte i år:

  • Trine Sandberg som driver Norges største matblogg Trines mat.
  • Kjøkkensjef Heidi Bjerkan fra restaurant Credo i Trondheim.
  • Per Borglund, redaktør for magasinet Mat fra Norge.
  • Husstellærer og matkulturformidler Kari Støfringsdal

Publikum stemmer fram Buljo blant kandidater som er utvalgt på forhånd av en egen jury. Buljo fikk flest stemmer (5.135 stemmer av 12.649). Hun får også «styrets helhjerta støtte som årets vinner».

Powered by Labrador CMS