Butikk i praksis

Både leder for driftsstøtte i Meny Unni Skjønhaug og kjøpmann Dan Joakim Olsen på Meny Skøyen i Oslo gleder seg til å få dato i strekkoden. Fra uke 47 vil alle Meny-butikkene få en ny strekkode på det første produktet fra Norfersk.

Nytt datovarslingssystem i Norgesgruppen

Denne uken ruller Kiwi ut et nytt datovarslingssystem, der datoen ligger i strekkoden. Én uke senere følger Meny og Kjøpmannshuset etter.

Publisert Sist oppdatert
– Dette er noe nytt vi skal prøve. Fra og med uke 47 vil ett første produkt fra Norfersk ha dato i strekkoden i alle Meny-butikkene, sier leder for driftsstøtte Unni Skjønhaug i Meny. Når de vet at dette er vellykket, vil de følge på med flere varer fra Norfersk.

Meny prøvde først et datovarslingssystem i april, etter at ASKO lagde en løsning som baserer seg på «først inn og først ut» av ASKOs lagre og i butikkene.

– Utfordringene med dette systemet er at vi ikke konkret vet hvilke produkter som går ut på dato. Så lenge vi rullerer varen med det eldste først og det nyeste bakerst, og kundene alltid plukker den eldste varen, fungerer systemet. Men dette er en utfordring når det kommer til ferskvarer, for når det for eksempel kommer til biff, vil kunden ha den største biffen. Da kan kunden plukke den nyeste datoen og ikke den eldste, og da vet ikke systemet hvilke datoer som er igjen, forklarer Skjønhaug.

Meny prøvde et datovarslingssystem i april, etter at ASKO lagde en løsning som baserer seg på «først inn og først ut» av ASKOs lagre og i butikkene. Her ser Meny Skøyen at det er igjen fem kakekrempakker fra Piano som snart går ut på dato.

Dato i strekkoden

Målet med datovarslingssystemet er å hindre matsvinn og hjelpe butikkene med å varsle om at de har varer som er i ferd med å gå ut på dato. Butikkansatte får ulike varsler på en håndholdt terminal i logistikksystemet.

– Først varsler systemet om at prognosen tilsier at varen ikke blir solgt, så varsler den om at det er 10 prosent igjen av datoen, når det er to dager igjen og så til slutt at varen har gått ut på dato, sier hun. Denne datovarslingen fungerer veldig godt på tørrvarer, fordi produktene ofte har lang holdbarhet og at kundene som regel plukker de første produktene de ser fra hyllene.

På grunn av at systemet sliter med korttidsdatoer, skal Norgesgruppen nå prøve et nytt system: dato i strekkoden. Varene som får dato i strekkoden vil erstatte ASKOs system.

– I uke 47 vil datoen ligge i strekkoden på varen. Dette er en revolusjon med tanke på svinn.

– Svært nyttig

Dato i strekkoden skal gjøre at butikkene har full kontroll på alle datoene.

– Vi må omprogrammere alle scannerne slik at de kan lese den nye strekkoden, og det er ikke gjort over natten. Strekkoden vil bli mye lengre og inneholde varenummer, dato, vekt i gram på vektvarer og partinummer. Leverandørene må gjøre om hele produksjonsprosessen, og det er en utfordring.

Skjønhaug mener det beste hadde vært om alle produktene i butikkene fikk denne strekkoden, fordi hun tror at det kan bidra til mindre matsvinn: – Før var det manuelle rutiner, slik at de ansatte skrev opp en liste og gikk over datoene et par ganger i uken. Målet nå er at de ansatte skal spare tid.

Kjøpmann Dan Joakim Olsen på Meny Skøyen i Oslo er glad for de nye endringene i datovarslingssystemet.

– Det er svært nyttig og gir oss en ny hverdag. Med dato i strekkoden kan vi også se om en vare blir trukket tilbake. Det skal ikke være mulig for kunden å kjøpe produkter som har gått ut på dato, sier Olsen.

Powered by Labrador CMS