Butikk i praksis

Oslo Handelsstands Forening har laget en anbefaling med utgangspunkt i salgsflaten i butikken slik at deres medlemmer kan finne en løsning for sin butikk.

Hvor mange kan du ha i butikken?

Oslo Handelsstands Forening har laget en anbefaling til butikkene etter å ha mottatt flere spørsmål om hvordan man skal sette grensen for antall kunder i lokalet og opprettholde avstandskravet.

Publisert Sist oppdatert

Overalt kan du nå se nye plakater som oppfordrer til bruk av munnbind, om å holde to meter avstand, flere plexiglass og nye avstandsmerker foran kassene. Det er også kommet opp skilt med maks antall kunder i butikkene og mange, som Rema 1000 Majorstua, har vakt i døra og teller kunder i rushtiden.

– Vi bruker munnbind ved kassene da vi må hjelpe kundene ved skanningsfeil eller godkjenne alderskontroll. De andre som jobber i butikken klarer å holde avstand til hverandre og kunder, og bestemmer selv om de vil bruke munnbind eller ikke, sier kjøpmann Mehmet Tekinøz til OHF, som legger til at de ansatte ikke har lunsj samtidig og at de har begrenset kontakten ved vaktskifte.

OHF har vært i kontakt med ulike myndigheter om hvordan man skal forstå de nye smittevernreglene, skriver foreningen i en pressemelding. Det er ikke laget konkrete regler eller veiledning for blant annet hvor mange kunder man kan ha i butikken. Deres kontakter understreker at det er viktig at den enkelte innehaver gjør en vurdering ut fra sitt lokale slik at det blir forsvarlig antall kunder i butikken. Samtidig kommuniserer myndighetene at det er nødvendig å være rause både sett fra handelsnæringens side og fra myndighetenes side når det gjelder hvordan den konkrete løsning blir i den enkelte butikk.

Laget en anbefaling

OHF har derfor laget en anbefaling med utgangspunkt i salgsflaten i butikken slik at deres medlemmer kan finne en løsning for sin butikk.

Åpent rom

Er din butikk et åpent, stort rom (galleri, mote, pick-up-point) der kunder kan bevege seg fritt i lokalet, er kravet til antallet strengest. Dette fordi det blir vanskelig for betjeningen å styre kundene slik at de ikke kommer for nære hverandre. Har du slike lokaler, anbefaler NHO at du tar salgsflaten og deler på ti. Har du en butikk på 100 kvadratmeter, kan du altså ha ti kunder i butikken samtidig.

Gangvei med separat inngang/utgang

Er salgslokalet utstyrt med separat inngang og utgang, og det er en gangvei gjennom lokalene der kunder kan ledes forbi blant annet reoler anbefaler NHO en mildere norm, men det blir da viktig å følge med slik at kundene ikke kommer for nære hverandre. I slike lokaler anbefaler NHO at du tar salgsflaten og deler på fire. Det betyr at dersom du har et areal på 100 kvadratmeter, kan du ha 25 kunder i butikken samtidig.

Gangvei med felles inngang/utgang

Dersom salgslokalet har felles inngang/utgang, men med tydelig separert gangvei mellom reoler og utstillinger anbefaler NHO at du tar salgsflaten og deler på seks. Det betyr at et areal på 100 kvadratmeter kan ha 17 kunder i butikken på samme tid.

Powered by Labrador CMS