Butikk i praksis

Ifølge Virke dagligvare må dagligvarebutikkene forberede seg på en vesentlig større handel enn vanlig på grunn av stengte grenser. Foto: Gorm Kallestad, NTB

Slik sikrer du en trygg julehandel

Julen er en tid for god mat. Dagligvarehandelen har lagt til rette for gode smitteverntiltak, slik at det er trygt å handle julematen.

Publisert Sist oppdatert

Årets julehandelsprognose, som er utført av Kvarud Analyse på oppdrag for Virke, anslår at nordmenn kommer til å handle for 57 milliarder kroner i november og 63 milliarder i desember. Det tilsvarer en økning på 10,5 prosent fra i fjor.

– Vi forventer en økning for mange i handelen. Mye skyldes de stengte grensene. Smittesituasjonen tilsier at grensene vil være stengt en periode til, og dette vil helt klart slå ut på julehandelen, også i dagligvarebransjen, sier direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

Større handel enn vanlig

Størksen forteller at julen er en typisk høytid der mange velger å fylle bilen sin i Sverige med blant annet sjokolade, brus og ekstra kos.

Foto Forberedt: Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen tror julehandelen i dagligvarebutikkene vil gå bra.

– Mange har tradisjonelt valgt å handle julevarer utenlands, men i år går ikke det. Derfor regner vi med at en langt større del av julehandelen vil bli gjort her hjemme.

– Hvordan skal dagligvarebutikkene forberede seg på dette?

– De må forberede seg på en vesentlig større handel enn vanlig. Dagligvarebransjen har levd med korona i mange måneder og hatt et sterkt fokus på smitteforebygging siden mars. Måten butikkene forbereder seg på, er å fortsette i det samme sporet. Dagligvarehandelen har gode smitteverntiltak, og har gjort en god og solid jobb med å holde smittetrykket nede, mener Størksen.

– Erfaringer fra tidligere og spesielt i påsken viser at kommunikasjonen fungerer. Den gangen gikk vi ut og sa at kundene måtte holde avstand, bruke Antibac eller vaske hendene, handle sjeldnere og bruke hele åpningstiden. Dette så vi at kundene var veldig flinke til i påsken, så dette får man også til i julen, tror direktøren i Virke dagligvare.

Gode i pressperioder

– Hvordan tror du julehandelen vil gå?

– Jeg tror det vil gå bra. Vi har god erfaring og dagligvarebransjen har vært gode også i pressperioder. Rådene vi ga til kundene i påsken, gjelder fortsatt.

FHIs smittevernråd til handelsstanden

I en pressemelding har Folkehelse-instituttet (FHI) bedt butikkeiere om å ta ansvar for å redusere smitterisikoen.

  • Butikkeier må ta ansvar for å tilrettelegge for at kunder kan holde avstand, både inne i butikken, på kjøpesenteret, ved pakkedisker og eventuelt også utenfor butikklokalet hvis kundene må stå i kø.
  • Det må ikke slippes inn flere enn det er plass til i lokalet, slik at alle klarer å holde minst én meters avstand til andre i lokalet. For kjøpesentre bør det utarbeides en strategi for hele senteret, inkludert fellesarealer.
  • Tilrettelegg gjerne for netthandel eller andre løsninger for utlevering av varer.
  • Det kan være fornuftig å ha utvidede åpningstider og tilbud over flere dager for å unngå at mange kunder samles samtidig.
  • Oppfordre kunder til å handle på tidspunkter der det ikke er mange andre kunder i lokalet.
  • Informer kunder om å holde seg hjemme ved sykdom.
  • Legg til rette for god håndhygiene i lokalet.
  • Ta hensyn til risikogrupper, for eksempel ved å ha tidspunkter der de inviteres til å komme uten at andre kunder er tilstede.

Oslo Handelsstands Forenings anbefaling

Oslo Handelsstands Forening har laget en anbefaling til butikkene etter å ha mottatt flere spørsmål om hvordan man skal sette grensen for antall kunder i lokalet og opprettholde avstandskravet.

Åpent rom

Er din butikk et åpent, stort rom (galleri, mote, pick-up-point) der kunder kan bevege seg fritt i lokalet, er kravet til antallet strengest. Dette fordi det blir vanskelig for betjeningen å styre kundene slik at de ikke kommer for nære hverandre. Har du slike lokaler, anbefaler NHO at du tar salgsflaten og deler på ti. Har du en butikk på 100 kvadratmeter, kan du altså ha ti kunder i butikken samtidig.

Gangvei med separat inngang/utgang

Er salgslokalet utstyrt med separat inngang og utgang, og det er en gangvei gjennom lokalene der kunder kan ledes forbi blant annet reoler, anbefaler NHO en mildere norm. Da blir det imidlertid viktig å følge med slik at kundene ikke kommer for nære hverandre. I slike lokaler anbefaler NHO at du tar salgsflaten og deler på fire. Det betyr at dersom du har et areal på 100 kvadratmeter, kan du ha 25 kunder i butikken samtidig.

Gangvei med felles inngang/utgang

Dersom salgslokalet har felles inngang/utgang, men med tydelig separert gangvei mellom reoler og utstillinger, anbefaler NHO at du tar salgsflaten og deler på seks. Det betyr at et areal på 100 kvadratmeter kan ha 17 kunder i butikken på samme tid.

Powered by Labrador CMS