Butikk i praksis

Seniorforsker Hanne Larsen ved Nofima ble overrasket over hvor lite lys poteter tåler.

Slik unngår du grønne poteter i butikk

Poteter er mer lysfølsomme en man tidligere har trodd. Her er matforskerens beste tips for å unngå grønne poteter i butikk.

Publisert Sist oppdatert

Dagligvarebutikker mottar mange kundeklager på grønne poteter, og problemet fører til mye matsvinn og tapt fortjeneste. Grønnfargen er ofte en indikator på at poteten har dannet giftstoffet solanin, som i store mengder kan gi alvorlig sykdom og i verste fall føre til lammelser eller dødsfall (se faktaboks).

Hanne Larsen er seniorforsker ved Nofima og har forsket mye på oppbevaring av poteter og andre grønnsaker. Hun var blant annet med på et nylig avsluttet forskningsprosjekt som avdekket at poteter er mer lysfølsomme en det man tidligere har trodd.

– Kunsten er å finne emballasje som er lystett nok. Vi har sett i forsøk at det skal skrekkelig lite lys til, og det ble vi overrasket over. Jeg var sikker på at den mest lystette emballasjen ville holde, men det gjorde den ikke. Det meste av emballasjen på markedet er ikke bra nok, konkluderer Hanne Larsen.

Nå arbeider hun og andre forskere videre for å finne emballasjematerialer som beskytter tilstrekkelig mot lys i butikk samtidig som de vurderes som akseptable ut fra et bærekraftperspektiv.

Jakten på grønne poteter

Vi tok med forskeren på potetjakt i Ås sentrum, men fant ingen grønne poteter hverken på Extra eller Kiwi. Begge steder lå potetene kjølig, med godt under 10 grader i disken.

– Men sist lørdag fant jeg noen grønne Amandine-poteter på Rema. De blir grønne de franske også, vet du. Små poteter blir ofte grønne, både på grunn av lite lystett emballasje og fordi de er så lyse i fargen, forteller Larsen.

Grønnfargen oppstår når potetene blir utsatt for lys. Det kan holde med to dager ute i butikktemperatur.

– Grønnsakene har det absolutt best på kalde temperaturer. Alt over 10 grader gjør at prosessen går fort. Poteter i løsvekt bør i hvert fall ligge kaldt, for de har ingen beskyttelse. Det hjelper å ha lokk på. Og så er rullering en viktig faktor. I butikker med dårlig rullering er det størst sjans til å finne grønne poteter, slår forskeren fast.

Forresten blir ikke alle poteter grønne utenpå selv om de er grønne under skallet. Røde poteter, som Asterix, blir gjerne mørke røde i fargen når de er grønne under, mens mandelpoteter blir lilla.

– Dette er nok ikke folk flest klar over, de ser bare etter det grønne, tror Larsen.

– Ikke et folkehelseproblem

– Hvor farlig er grønne poteter?

– Når potetene overstiger grenseverdiene er de som regel så bitre i smaken at du ikke vil spise dem. Du må spise en urealistisk mengde poteter per dag for å bli sjuk, så det det er ikke noe stort folkehelseproblem, slår Hanne Larsen fast.

– Men folk er lært opp til at grønne poteter er farlige, derfor er det så negativt for butikken.

– De fleste butikker har nå gått over til led-lys. Er det bedre for poteten?

– Det er mer blått lys i vanlige lysstoffrør, og blått lys er det verste for potetene. Men jeg tror det spiller liten rolle fordi det er høyere lysstyrke på led-lysene, så det blir like mye lys totalt sett. Og det er uansett nok lys, fordi det er så lite som skal til, så det spiller ingen rolle hvilken lyskilde du har.

I likhet med mange andre velger Hanne Larsen dagligvarebutikk ut fra kvaliteten på frukt og grønt.

– Det meste av andre matvarer klarer de fleste å holde styr på. Frukt og grønt er lettest å ødelegge, og derfor avslører denne avdelingen hvem som har flinke medarbeidere og gode kjøpmenn.

Fem tips for å unngå grønne poteter:

  1. La flinke, engasjerte folk styre frukt- og grøntavdelingen, som plukker vekk det som er dårlig og viser omsorg for varekategorien.
  2. Legg potetene kjølig gjerne nede i 4 grader. Sørg for kjøletemperatur også på lageret.
  3. La potetene få så lite lys som mulig. La dem ligge i halvmørke, unngå direkte lys rett på poteten og legg gjerne et mørkt klede eller lokk over potetene i løsvekt. Er det vindu på emballasjen, så legg dette ned og bort fra lyset.
  4. Sørg for rullering, så ikke de samme potetene må ligge mot lyset i mer enn én dag.
  5. Bruk emballasje med god lysbarriere. Dette kan ikke butikken gjøre noe med selv
Powered by Labrador CMS