Butikk i praksis

Nytt anlegg: Her er det nye kuldeanlegget hos Spar Røyken. Ejektoren er den røde delen. Foto: Spar

Håper å kutte energiforbruket med denne boksen

Ifølge Kjøpmannhuset er Spar Røyken den første butikken i Skandinavia som installerer og tester ut den nyeste teknologien innenfor kuldeanlegg.

Publisert Sist oppdatert

– I samarbeid med leverandøren ønsket vi å teste anlegget. Spar Røyken skulle bytte anlegg, så vi fant ut at det var nærliggende å ha en butikk som ikke var for langt unna Oslo. Leverandøren ønsket også tett oppfølging i starten siden anlegget er helt nytt. Spar-butikken passet blant også i størrelse og antall disker, så derfor landet vi på Røyken, sier prosjektleder og teknisk sjef Øystein Eng i Kjøpmannshuset.

Nær 60 prosent reduksjon

Spar-butikken fikk installert det nye anlegget i starten av oktober i fjor. Det er Kelvin AS med ny Maskinløsning fra Advansor som står bak det nye kuldeanlegget. Den store forskjellen ligger i det tekniske rommet i butikken. Som kunde vil man ikke merke noen forskjell.

– Kuldeanlegget benytter det naturlige og miljøvennlige kuldemediet karbondioksid, og er i tillegg utstyrt med ejektor og ny kompressorteknologi. Kombinasjonen av dette gjør at vi bedre kan tilpasse kapasiteten til anlegget, samt produsere mindre og rimeligere anlegg i fremtiden, sier prosjekt- og utviklingsleder Erik Hoksrød i Kelvin AS i en pressemelding.

De tror Spar Røyken med det nye anlegget kan oppnå en energibesparelse på rundt 58 prosent, som tilsvarer 200.000 kWh i året sammenlignet med anlegget som var i butikken tidligere. Sier vi at energikostnaden er 0,8kr/kWh, utgjør det en reduksjon på 160.000 kroner i året.

– Det er imidlertid ofte avvik mellom teori og praksis, og siden Spar Røyken er første anlegg i nordisk klima, vil dette anlegget bli benyttet til omfattende testing og oppfølging, sier Hoksrød.

Har fungert bra

I tillegg til at anlegget sparer energi, tar det mindre plass.

– Alle nye CO2-anlegg er vesentlig mindre enn de anleggene vi bygget for ti år siden, sier Eng.

Butikksjef Bjørn Sørlie hos Spar Røyken forteller at anlegget har fungert bra siden oppstarten i oktober.

– Før tok maskinen som drev hele kjøle- og fryseanlegget et stort rom, men det nye anlegget er omtrent like stort som en europall. Vi har fått mer plass som nå har blitt lagringsrom, sier butikksjefen.

Fakta om prosjektet:Kilde: Kjøpmannshuset
Foto Mindre: Utendørs tar det nye anlegget halvparten så mye plass som det gamle.

Skal over på CO2

Øystein Eng i Kjøpmannshuset er hittil fornøyd med tallene de har fått.

– Vi har tall fra oktober og november, og de ser veldig bra ut. Den største effekten av energibesparelsen vil komme om sommeren. Jo varmere det er, desto større blir energibesparelsen, så dette blir veldig spennende, synes Eng.

– Har dere som mål at alle Spar-butikker skal ha det nye kuldeanlegget?

– Målet vårt er at alle butikker skal over på CO2, sier Eng, som forteller at prisen på anlegget er tilsvarende et helt vanlig CO2-anlegg. Litt høyere kostnad på grunn av teknologien, men maksimalt 10 prosent dyrere enn standardanlegg.

Powered by Labrador CMS