Butikk i praksis

Krever mer: Jarle Storfjord i industridisken for veggie-varer.

Meny Torvet: – Lytt til kundene

Butikksjef Jarle Storfjord lytter til kundegruppen som spiser vegetarisk eller er ute etter vegansk mat. – Da kan du gjøre det bra, er hans erfaring.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har sett trenden mot mer kjøttfrie måltider noen år. Derfor lå det hele tiden i planen at vi skulle ha et eget område for vegetar- og veganmat i ferskvarelinja da vi planla denne butikken, som åpnet for tre år siden. Vi har også bygget en egen disk for industrivarer, forteller butikksjef Jarle Storfjord ved Meny Torvet i Kristiansand.

– Smart å ha et øre inn

De har mange kunder som ikke spiser kjøtt, og strekker seg langt for å tilfredsstille vegetarianere og veganere.

– Det er mange som besøker de diskene. Det er stor interesse, og det er en kundegruppe som spør mye, og som gjerne etterspør konkrete produkter, forteller Jarle.

Og han lytter. Både i butikken, og på forum for vegetarianere og veganentusiaster i sosiale medier.

– Det er smart å ha et øre inn i grupper for folk som er opptatt av å spise grønt. De tipser hverandre, og varsler når en butikk har tatt inn noe eller det er nye produkter, forteller butikksjefen.

På Meny Torvet har de også ambassadører fra veganmiljøet som faste kunder.

– De prøver vi å snakke en del med, for de har innflytelse. Og det er absolutt en fordel å ha dem som kunder, tror Jarle.

Dårlig tilgjengelighet

Innen veganske og vegetariske produkter er det mange leverandører, og kundene etterspør stadig nye ting.

– Så langt vi klarer tar vi inn det de ber om, men det er litt vanskelig fordi produksjonen ikke er stor nok, forteller Jarle. Dermed er ikke produktene alltid å få tak i.

– Vi tar det inn, vi selger det – og så er det gjerne tomt i noen uker før vi får inn mer. Da blir det en utfordring å holde hylla pen og ryddig. Det blir oftere hull, og tilgjengeligheten er mye dårligere enn for ordinære varer, forteller han. Det gjør også disken mer arbeidskrevende – og de ansatte må ofte finne kreative løsninger.

– Til og med en stor leverandør som Synnøve Finden, som med Go´Vegan kanskje har landets største vegan-serie, har ikke nok varer. Camembert-osten deres, for eksempel, er som regel borte nesten før vi får satt den ut, forteller Jarle. Synnøve Finden har hatt problemer med kvaliteten på akkurat dette produktet, og kunne nylig fortelle at de trekker det fra markedet.

Tettere dialog

– Dette er en gøyal varegruppe. Kundene skal ha andre ting enn det som er mainstream. Det krever innsats og vi må improvisere – men det kjennes desto mer gøy å få det til, synes Jarle, som kunne ønske seg mer plass til veggie-varer både i ferskvareavdelingen og blant industrivarene.

– Vi kunne fint hatt dobbelt så stor plass, men vi bruker den plassen vi har så godt vi kan, mener han.

– Har du tettere dialog med veganere og vegetarentusiaster enn andre kunder?

– Ja. Og det er nok litt av cluet. De er så interesserte, og blir fort ambassadører for deg hvis de er fornøyde.

Tips til å selge mer «grønt»:
  • Lytt til kundene
  • Bli kjent med kundene, særlig de som har en stemme i miljøet
  • Følg med på sosiale medier
  • Skaff produkter kundene etterspør hvis det er mulig
  • Gi mulighet til å forhåndsbestille varer
  • Ha egne disker og bruk plass på produkter for veganere og vegetarianere
  • Bruk tid på diskene og vær kreativ, særlig hvis det er leveringsutfordringer

Satser grønt

Høsten 2020 var Meny Torvet hovedsponsor for Spis Grønt Uka i regi av Kvadraturen Handelsforening i Kristiansand.

– Jeg har veldig lyst til å gjøre det igjen, selv om det var krevende. Men ingenting er bestemt foreløpig, forteller butikksjefen. Men i samarbeid med ledergruppa i butikken har han bestemt seg for å satse ekstra grønt.

– Nå er det nytt år, blanke ark og Sommerkroppen 2021 som gjelder. Vi har blitt enige om å satse grønt i hele januar. Det blir spennende å om det lønner seg. Januar er jo en lettere måned der alle skal trimme, sier Jarle.

Og hvis mer fokus på frukt og grønt, utvidet Veggie-del i manuelldisken og de andre tiltakene viser seg å være lønnsomme, vil de fortsette gjennom vinteren og våren.

Powered by Labrador CMS