Butikk i praksis

Fra 1. januar 2022 vil du finne denne pappkassen for sjampinjong i løsvekt i Norgesgruppens butikker.

– Reduserer bruken av plast med 140 tonn

Fra 1. januar 2022 vil Norgesgruppens butikker bytte fra plastkasser til pappkasser for sjampinjong i løsvekt. Det sparer miljøet for 140 tonn plast.

Publisert Sist oppdatert

Kassebyttet er et ledd i Norgesgruppens overordnede plan om å redusere forbruket av plast.

– I 2017 satte vi oss et mål om å redusere plastforbruken i frukt- og grøntavdelingen med 25 prosent. Dette har vi allerede klart, og i arbeidet med plastkuttet har vi kartlagt hvor vi ønsker å fjerne plasten. Norge er ikke det største landet i verden, så en del ting har tatt lengre tid enn det vi har likt, sier kategorisjef for frukt og grønt Pål Westby i Norgesgruppen.

Januar 2022

Ifølge Westby så konsernet tidlig at de kunne bytte ut plastkasser med pappkasser, men leverandørene har ikke hatt muligheten til det før nå.

– Vi har presset mange leverandører og har ikke gitt oss. Pappkassene vil komme til våre butikker i desember, og alle butikkene vil ha det fra 1. januar 2022.

– Hva skjer med de gamle plastkassene?

– De vil ikke bli produsert. Dette har ikke vært pantekasser, men de har blitt resirkulert. De blå kassene har vært nye hver gang, så å bytte til pappkasser er et viktig grep. Årlig kjøpte vi rundt 700.000 blå plastkasser, så å redusere bruken av plast med 140 tonn er et stort kutt, sier kategorisjefen for frukt og grønt, og legger til:

– Et lite problem med pappkassene er i transport. Hvis vi skal bruke kassene på for eksempel gulrot, blir dette veldig tungt. Dette er ikke et problem for sjampinjong, da det er så lett. Hvis vi skal frakte gulrot, må vi bruke de grønne Ifco-kassene som det er panteordning på. Pappkassene skal ikke holde lenger enn at det blir plassert i frukt- og grøntavdelingen og så puttet i kontaineren for resirkulering av papp på bakrommet etter bruk.

– Finpussing igjen

Ifølge Westby har de hele veien hatt tett dialog med sine butikker om kasseendringen.

– Forbrukerne ønsker at vi skal redusere bruken av plast, og butikkene blir fornøyde hvis kundene får det de vil ha. Det er mange fordeler med papp, som at den er finere enn plast. Så her er det bare vinn-vinn.

– Har dere flere slike planer?

– Vi har tatt veldig mye av det store nå, men det er litt finpussing igjen som ikke utgjør like mange tonn. Vi kommer til å bytte alle nettene på appelsiner og klementiner fra First Price og økologisk til naturlige materialer. Vi kommer også til å fjerne plaststrømpene på løken.

Powered by Labrador CMS