Butikk i praksis

Her har ViralSafe blitt montert på håndtak på handlevogn, brødmaskin og handlekurv. Produktet monteres på hyppige kontaktpunkter. Foto: BioZone

Satser på trygghet

Ifølge BioZone Norge og Universitetet i Helsinki, avdeling for virologi, eliminerer ViralSafe koronaviruset på få sekunder. Sist uke fikk Meny Indre Havn løsningen i sin butikk.

Publisert Sist oppdatert

ViralSafe er en patentert multi-metall hybrid legering som er utviklet av Clean Touch Medical Oy i Finland. Legeringen som inneholder kobber og sølv er en antimikrobiell løsning for bruk innen ulike felt.

– At sølv og kobber har antivirale og antibakterielle egenskaper har vært anerkjent i flere hundre år, men på vanlige sølv- og kobberoverflater elimineres virus og bakterier som for eksempel SARS-CoV-2 på fire timer. På bensinstasjoner har man 300 til 600 besøkende i døgnet, og da er fire timer lenge. For å redusere tiden har produsenten brukt flere ulike metaller for å danne den beskyttende overflaten, forklarer daglig leder Kenneth Ervik i BioZone Norge.

Midlertidig beskyttelse
Foto

Daglig leder Kenneth Ervik i BioZone Norge.

Ervik understreker at ViralSafe er en midlertidig beskyttelse, som kan monteres og tas av igjen. Avhengig av antall berøringer, bør ViralSafe skiftes ut etter alt fra tre til seks måneder.

– Etter så og så mange antall berøringer, sliter man ut legeringen, og da vil det komme frem en rød farge. Den røde fargen indikerer at det er på tide å skifte folien. Hele hensikten med produktet er å montere det på hyppige kontaktpunkter, som for eksempel handlevogner og håndtak til frysedisker.

– Kan dagligvarebutikker droppe vaskingen på berøringspunkter med ViralSafe?

– ViralSafe inneholder rene og naturlige metaller. Hvis fett og smuss kommer av hendene, kan det føre til at beleggoverflaten tildekkes. Vi anbefaler at man skal gjøre rent med vanlig såpe og vann for å få bort smusset, men ikke for å fjerne bakterier og virus.

Trenger saks og varmepistol

ViralSafe kan fås i ulike fasonger, størrelser og lengder. Produktet kan monteres på av profesjonelle, ifølge Ervik. Da er det deres oppgave å følge opp om beskyttelsen bør byttes, eller så kan de ansatte i dagligvarebutikkene montere dette selv.

– Det eneste man trenger er en saks og en varmepistol. Prisen på produktet er ikke avskrekkende i forhold til kost-nytte. Prisen er basert på lengde og bredde man ønsker, sier Ervik.

– Nå som vi forhåpentligvis ser en ende på koronapandemien, tror du at dere vil selge slike belegg i fremtiden?

– Ja, masse. Samtaler med blant annet dagligvarebutikker og hoteller bekrefter at de vil fortsette å sette høye krav til hygiene og smitteverntiltak. Vi løser denne pandemien med vaksiner, men det kommer mutasjoner og andre virus, samt vi har utfordringen med antiresistente bakterier. ViralSafe eliminerer de vanligste bakteriene og virusene vi har problemer med i samfunnet.

– Foroverlent og satser på trygghet

Siste uke fikk Meny Indre Havn i Sandefjord ViralSafe levert til sin butikk. Daglig leder Hans-Gunnar Wolf skal feste ViralSafe selv på butikkens berøringspunkter.

– Jeg startet på søndag og regner med at jeg bruker også denne helgen på å få det på plass. Kobber er viden kjent og har blitt brukt i mange hundre år, som kobberplate, kobberbånd og kobberlaken for blant annet åpne sår. Vi liker å være foroverlent og satse på trygghet, så vi ønsket å være en pilotbutikk og teste ut dette på alle berøringspunktene i butikken, sier Wolf.

Foto Daglig leder Hans-Gunnar Wolf hos Meny Indre Havn.

Han synes det er betryggende at ViralSafe blant annet dreper Covid-19 på 60 sekunder.

– Vi har mange kunder innom i løpet av en dag som tar på mange punkter. Da er denne løsningen betryggende for oss og kundene. Vi vasket alle berøringspunkter fire ganger om dagen og det tok tid. Nå skal vi vaske punktene kun én gang om dagen, sier Wolf, som forteller at det ikke var særlig kostbart å være en pilotbutikk.

– Er dette noe dere vil bruke når koronapandemien er over?

– Ja, selvfølgelig. Vi vil jo ikke ha en ny pandemi som dette igjen. Det holder med denne gangen. Hvis dette prosjektet går bra, så er nok dette lurt å ha i fremtiden, mener Wolf.

Powered by Labrador CMS