Butikk i praksis

Tiltak: Linderud senter i Oslo er et av sentrene som har tatt i bruk fogger-metoden. Illustrasjonsfoto: Skydda

– Tidsbesparelsen er enorm

Under koronapandemien har det blitt skrevet mye om hvordan man skal gjøre korona-rent. Linderud senter i Oslo har nå tatt i bruk fogger-metoden for å sikre trygghet for kunder og ansatte.

Publisert Sist oppdatert

– Fogging vil si at man sprøyter et ønsket område med en maskin som tåkesprøyter ut desinfiserende middel. Middelet legger seg som en tynn hinne på overflaten og desinfiserer området, forklarer Bård Kulseth i Skydda til Dagligvarehandelen.

– Effektivt mot koronaviruset

Ifølge Kulseth blir viruset eliminert på rundt ett minutt.

– Vi bruker Elyte, som er et vannbasert stoff som er effektivt mot koronaviruset og mange andre virus og bakterier. Fordelen med dette kontra sprit er at det er veldig snilt mot overflatene. Sprit matter ned og kan ødelegge overflater over tid. Det slipper man her, sier Kulseth, og forteller at fogging blant annet kan brukes av alle som arbeider med kundemottak.

– Vi har solgt mange enheter til bygg- og anleggssektoren. Møller Bil-forhandlere har kjøpt store volum. Vi har også solgt til legesenter, dagligvare, kjøpesenter og restaurantbransjen. Med stoffet vi bruker kan de aller fleste overflater fogges, sier han. Man må vise forsiktighet med å fogge direkte på elektronikk, i og med at det er vannbasert, men overflaten fordamper ganske raskt.

Meny Saga med fogging

Kulseth har ikke oversikt over hvilke dagligvarebutikker som bruker fogging, men en av de første dagligvarebutikkene var Meny Saga i Skien.

– De er kjempefornøyde, og sparer godt over en tredjedel av tiden de tidligere brukte på å sprite og desinfisere handlevogner og overflater.

– Hva gjør fogging så unikt?

– Det er at man sparer utrolig med tid, samt at man slipper å tørke av overflatene etterpå.

Meny Saga startet å fogge med Elyte i august 2020, og er så langt fornøyde.

– Vi valgte fogging og egen fogger fordi dette gjorde hverdagen enklere og tryggere. Vi arbeider med et stort press på smittevern, og med fogger rekker vi over hele butikken på kort tid opptil flere ganger om dagen, sier Meny-kjøpmann Torkell Mosebø til Dagligvarehandelen.

Synlig smitteverntiltak

Linderud senter i Oslo har også tatt i bruk fogger-metoden. Senterleder Marianne Thoresen-Larsen forteller at fogging er et synlig smitteverntiltak som er med på å skape trygghet for både kunder og ansatte på kjøpesenteret.

– Vi har både fogger og Elyte desinfeksjon fra Skydda. Ved hjelp av foggeren får vårt driftsteam desinfisert større flater på mye kortere tid enn ved å benytte andre metoder, som for eksempel sprit wipes eller pads. Dessuten er det en stor fordel at middelet ikke matter ned heisknapper, stål eller gummi, sier Thoresen-Larsen i en pressemelding.

Hun forklarer at de bruker foggeren til å desinfisere alle kontaktflater i fellesarealet på kjøpesenteret, slik som rullebånd, rekkverk, knapper, dørhåndtak, benker, automater og handlevogner.

Powered by Labrador CMS