Butikk i praksis

Menys Fri For-spesialist Sissel Brustad har bakt krumkaker, risboller, kokosmakroner, havreflarn og pepperkaker til jul.

Fri For allergener i jula

Menys Fri For-spesialist Sissel Brustad gir sine beste tips for en fin høytid for folk med matallergi.

Publisert Sist oppdatert

I jula får Brustad mange spørsmål fra kunder, om alt fra hvilke produkter som kan brukes når man har allergi, tips til juleoppskrifter og julemat til hvordan man lager melkefri julegrøt.

– Det er også mange som lurer på hvordan de kan lage allergivennlige pepperkaker. I helgen lagde jeg kokosmakroner uten melk og egg. Min oppgave er å svare på spørsmål og teste oppskrifter. Jeg prøver alltid å finne den beste oppskriften til kundene, forsikrer Brustad.

Julebakstkveld

Dagligvarehandelen intervjuet Brustad første gang i august. Da hadde Meny og Fri For-eksperten så vidt startet med inspirasjonsdager i butikkene. For noen uker siden hadde Brustad julebakstkveld hos Meny Seljord.

– Her startet jeg kvelden med å fortelle om de ulike produktene som står i hylla hos Meny, hva som kan brukes sammen for best smak, og hvilke teknikker som må brukes for et godt sluttresultat. På slutten hadde vi julebakst, der kundene kunne fylle kakeboksene sine.

Skal du ha gjester på besøk som har matallergi, har Brustad flere gode råd til en fin julefest eller juletapas.

– Juletapas og ren mat er enkelt. Du må alltid kommunisere og avklare med gjesten hva han eller hun kan spise og ikke. Inviterer du noen som er veldig allergiske mot egg, nøtter eller fisk, som er matvarer vi kan reagere kraftig på, ville jeg for eksempel droppet eggerøren på grunn av forurensning. Slik kan både du og gjesten senke skuldrene.

Kan be om hjelp

Hun peker på viktigheten av å ha ulikt serveringsbestikk til hver rett, og sier det er ikke feil å be om hjelp.

– Har du en gjest som har matallergi, kan du foreslå at gjesten kan lage en liten rett til seg selv, tipser Brustad, som også forteller at matkort kan være lurt å ha på bordet.

– Når du besøker ulike Meny-butikker, hvilke tips kommer du med nå i høytiden?

– Jeg ber alltid butikkene om å være påpasselige med hvordan de plasserer varer. Meny selger også en del varmmat, som juletallerken, og da har jeg tipset om hvilke sauser de kan lage som er allergivennlige. Hvis kundene gir beskjed litt før at de har allergener, klarer de ansatte å tilpasse seg og lage allergivennlig saus og riktig mengde.

– Er du klar for jul?

– Jeg er veldig klar. Jeg har bakt krumkaker, risboller, kokosmakroner, havreflarn og pepperkaker. Nå tenker jeg å lage julegodteri. På julaften spiser vi ribbe. Hos oss er det én som ikke tåler gluten og en annen som har laktoseintoleranse.

Powered by Labrador CMS