Butikk i praksis

Bankaxept har først og fremst vært et fysisk plastkort. Nå blir det snart digitalt som en del av kundeappene til dagligvarehandelen.

Snart kan du betale i app på butikken

Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 vil innføre eBetaling med Bankaxept i sine kundeapper.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en stor milepæl for både oss og dagligvarehandelen, og en seier for norsk teknologi, sier Kjetil Bøe, leder for betaling i BankID og Bankaxept i en pressemelding.

Betaling med Bankaxept er i dag tilgjengelig i over 90.000 butikker i Norge, og 80 prosent av alle kortbetalinger skjer med det norske betalingskortet. Dagligvarehandel utgjør 40 prosent av volumet, men for kjøp gjennom dagligvarehandelens apper benyttes i dag kun internasjonale betalingskort. Det gir høyere kostnader og er noe både handelen og norske forbrukere taper på, skriver Bankaxept i en melding.

Daglig leder Kristin Bigseth i Trumf AS sier Trumf Pay vil gjøre det enklere for alle kunder å betale med mobilen og spare Trumf-bonus samtidig, uavhengig av bank.

– Kundene vil også se alle sine fordeler samlet i én app. Når løsningen er klar, vil kundene kunne aktivere Trumf Pay i Trumf-appen og enkelt skanne det digitale Trumf-kortet på skanneren som er installert ved alle terminaler, eller samme sted som varene skannes i de selvbetjente kassene for å betale, sier Bigseth til Dagligvarehandelen.

– Vi har inngått et samarbeid med Bankaxept som sikrer at betalingen skjer på en trygg og effektiv måte for kundene, og 70 prosent av bankene er allerede med fra start, sier Bigseth.

Interne piloter

Hun forteller at Norgesgruppen gradvis starter med lansering av løsningen mot kunder i starten av første kvartal i neste år.

– Vi tar med flere kunder etter hvert som flere banker kommer med på løsningen. Vi har hatt flere interne piloter i Kiwi og Meny. Testing og pilotering er lærerikt og noe vi gjør i tett samarbeid med våre kunder og butikker.

– Lavere priser til kunden

Ifølge Erik Marcus Torkildsen, ansvarlig for ID og Betaling i Rema 1000, vil transaksjonsprisene med Bankaxept-løsningen bli lavere, som fører til at kjeden kutter kostnader.

– Det kan gi enda lavere priser til kunden. Rema 1000 skal ha de laveste prisene, og da må vi ha de laveste kostnadene. I tillegg skal vi ha den beste handleopplevelsen. Gjennom vår egen løsning «Skann og Betal», hvor kundene i dag kan skanne varene med mobilen mens de handler, ønsker vi å få støtte for Bankaxept-betaling, sier Torkildsen.

Bankaxept-betaling med app vil kun være tilgjengelig i butikkene som tilbyr Skann og Betal.

– Dette vil mest sannsynlig skje i begynnelsen av 2024, tror Torkildsen.

– Ikke ny betalingsløsning

Coop-kunder har kunnet betale med kjedens app siden 2019, og apper som Apple Pay har lenge vært mulig å bruke i butikkene.

– Coop lanserer ikke ny betalingsløsning. Det som gjøres er at man tilgjengeliggjør Bankaxept som en betalingsmåte i Coopay, som allerede brukes som betalingsløsning av én million kunder. Coopay er en lommebok der kunden kan ha Visa, Mastercard og nå snart også Bankaxept som mulig betalingsmåte, forklarer leder for finansielle tjenester og ID Kristian Bjørseth i Coop Norge.

Coops ambisjoner er at Bankaxept skal være på plass i løpet av første kvartal i 2024.

– Bankaxept og Aera holder på med siste tester av løsningen i disse dager. Planen er at det skal kunne gjøres testing i butikk og pilotering mot slutten av inneværende år.

Powered by Labrador CMS