Annonse
Også i år skal helseminister Bent Høie dele ut priser for bransjens bidrag til sunnere kosthold. Foto: NTB og iStock
Også i år skal helseminister Bent Høie dele ut priser for bransjens bidrag til sunnere kosthold.  Foto: NTB og iStock

Fortsetter prisingen av sunnere kosthold

Helse- og omsorgsdepartementet lyser ut to utmerkelser i forbindelse med Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold.

– Vi ønsker å sette søkelyset på det gode arbeidet matvarebransjen gjør med å tilrettelegge for et sunnere kosthold. Utmerkelsen ble opprettet i 2020, og i fjorårets konkurranse kom det inn mange gode nominasjoner til sunnere produkter og markedsføringstiltak, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

LES MER | Tine og Meny til topps

Nominering til 15. oktober

Det lyses derfor på nytt ut to utmerkelser i regi av intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. Konkurransen er åpen for aktører som har signert intensjonsavtalen eller tilslutningsavtalen.

Intensjonsavtalens utmerkelse for sunnere produkter

  • Kriterier: Innovasjon, reformulering, prosessforbedring, porsjons- og pakningsstørrelser eller utvikling av nye produkter

  • Premiss: utmerkelsen skal særlig være innenfor volumkategorier

Intensjonsavtalens utmerkelse for sunnere markedsføring

  • Kriterier: Tiltak for å fremme sunnere alternativer og valgmuligheter, herunder kommunikasjon og markedsføring, prisvirkemidler, produktplassering i butikk, kiosk, serveringssted eller lignende, for å påvirke forbrukeratferd rundt helse og kosthold

Her kan du nominere din kandidat – fristen er 15. oktober.

Viktig oppgave

– Å få oss alle til å spise litt sunnere er en viktig oppgave, sier Høie.

Han mener bransjen har gjort en stor innsats for å redusere mengden salt i matvarene, og sukkerforbruket i Norge er betydelig redusert de siste årene.

– Det er kjempebra. Det er også gjort mye for å fremme forbruket av fisk, grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær, men her har vi ikke lykkes like godt og det kan gjøres enda mer. Jeg håper at disse utmerkelsene kan inspirere matvareaktørene til å tenke nytt for å bidra til at befolkningen får et sunnere kosthold.

Vinneren kåres 7. desember

Vinnerne for 2020 fikk prisene sine under finalen i Det norske måltid. Slik blir det ikke denne gangen.

Finalistene offentliggjøres i tilknytning til helse- og omsorgsministerens møte i næringslivsgruppen på matområdet høsten 2021

Helse- og omsorgsministeren kårer vinnerne på et åpent seminar i regi av intensjonsavtalen den 7. desember 2021.

Juryen kårer 1. – 3. plass i begge klassene. Juryen består av:

  • Kristin Hollung, Avdeling mat og helse, Nofima, juryleder

  • Lars Erling Olsen, Institutt for markedsføring, Handelshøyskolen BI

  • Nanna Lien, Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo

  • Annechen Bahr Bugge, Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet

  • Anne Hatløy, Fafo Institutt for Arbeidslivs- og Velferdsforskning

Helsedirektoratet har sekretariatsfunksjon for utmerkelsene, men sitter ikke i juryen.

LES MER | Ny avtale for sunnere kosthold fra 1. januar 2022

 

Annonse
Annonse