Nyheter

Bare 0,5 prosent av byggkornet går til matproduksjon

Opplysningskontoret for brød og korn mener bygg må få en større plass i det norske kostholdet.

Publisert Sist oppdatert

­Matsikkerhet har gått fra å være et kjedelig tema for de få til å bli svært dagsaktuelt. I Norge produseres det 600.000 tonn med bygg i året, men kun 3.000 tonn – tilsvarende 0,5 prosent – blir brukt til matproduksjon. Bygg kan være et veldig godt valg: det er kortreist, miljøvennlig og bærekraftig, skriver Opplysningskontoret for brød og korn i en pressemelding.

Foto Torunn Nordbø er daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: brodogkorn.no

Et klimavennlig valg

– Bygg har et lavt karbonavtrykk og et større forbruk av bygg kan bidra til å senke forbruket av importerte varer som kan påvirker miljøet negativt, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

I en tid med pandemi og krig, er matsikkerhet blitt et mye diskutert tema.

– Korn er en viktig del av matsikkerheten, både som mat og fôr. Korn er en basisvare på samme måte som melk, frukt, grønnsaker og kjøtt, sier Nordbø.

I dag er bruken av bygg på et lavt nivå til tross for positive helseeffekter.

– De største fordelene med bygg i kosten er fiber og antioksidanter. Kort fortalt er dette et skikkelig helsekorn som kan bidra til å forebygge livsstilsykdommer gjennom en reduksjon av kolestrolnivå og bedret tarmfunksjon, sier Nordbø.

Mange muligheter i maten

Til tross for dagens lave forbruk av bygg, har vi lange tradisjoner med bruk av bygg i Norge. Men størstedelen av kornet brukes til dyrefôr og brygging av øl. Det finnes mange muligheter til å bruke dette i maten. Nordbø ønsker å tidoble forbruket av bygg.

– En enkel måte å inkludere mer bygg i kosten er for eksempel å bytte ut risen. Vi importerer 5,8 kg med ris årlig per person. Bygg kan du bruke som tilbehør til gryteretter, kjøtt eller fisk. I tillegg passer bygg utmerket til salater, taco, pokébolle og bakverk, forteller Nordbø.

Prøve selv? Her er seks oppskrifter Nordbø anbefaler:

  • Byggrynssalat med melon, mozzarella og skinke: Friske og sommerlige smaker som er enkelt å tilberede til lunsj eller middag på late feriedager.
  • Tabbouleh med byggryn: En libanesisk klassiker med en norsk vri som kan brukes som egen rett eller tilbehør til middag.
  • Tortilla med bygg: Denne passer perfekt til fredagstacoen, eller til kaffekosen med smør, sukker og kanel. God på smak og morsom å bake.
  • Poké med laks og byggryn: Å bytte ut risen med byggryn gir en norsk vri på denne populære retten som opprinnelig kommer fra Hawaii.
  • Bygg and cheese: Du har sikkert hørt om mac and cheese – men har du prøvd bygg and cheese? Server den som en siderett til middagen eller alene som noe godt til kvelds.
  • Byggcookies: De fleste cookies er bakt med hvete. Hva med å prøve å bake disse med bygg?
Powered by Labrador CMS