SSB ønsker å samle inn data om dagligvarekjøp

SSB ønsker å samle inn data om dagligvarekjøp på et nivå som Datatilsynet ikke synes er akseptabelt. Foto: Lise Åserud / NTB

Datatilsynet vil forby SSB å samle inn data fra dagligvarekjøp

Publisert: 30. november 2022 kl 23.04
Oppdatert: 7. desember 2022 kl 11.04

­– Vi mener at det ikke foreligger et tilstrekkelig rettslig grunnlag for en så inngripende behandling av personopplysninger, siteres direktør Line Coll i Datatilsynet i en pressemelding.

Vil vite hva folk handler

SSB har ønsket å samle såkalt bongdata og banktransaksjonsdata for å få opplysninger om hva befolkningen handler av dagligvarer. Dette skal så kobles opp mot data om for eksempel husholdningstype, inntekt og utdanningsnivå.

Tidligere har SSB sagt at det kan dreie seg om 2,4 millioner kvitteringer daglig og 1,6 milliarder transaksjoner årlig.

– Vi erkjenner selvsagt samfunnsnytten av forbruks- og kostholdsstatistikk. Men SSB planlegger nå en helt ny form for datainnsamling fra private aktører gjennom strømming av svært detaljert informasjon. Det er utfordrende, sier Coll.

Venter på svar fra SSB

SSB har i utgangspunktet tre uker på seg til å svare før Datatilsynet fatter et endelig vedtak.

Saken fortsetter under annonsen

– Dersom Datatilsynet vedtar å forby SSBs innhenting av kvitteringsdata, kan det begrense SSBs evne til å levere nye og bedre statistikker av betydning for helse, fordeling, levekår og økonomi. Men borgernes personvern er også et grunnleggende hensyn for SSBs virksomhet, og vi vil selvsagt operere trygt innenfor rammene av både statistikkloven og personvernregelverket, skriver administrerende direktør Geir Axelsen for SSB til NRK.

  • Datatilsynets varsel om vedtak kan du lese HER.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb