Annonse

Frukt & grønt

Om lag hver tredje tomatbonde vil legge ned i år

Minst 27 prosent av tomatbøndene vil legge ned driften i år, viser en ny undersøkelse. Årsaken er høye energipriser som gir lav driftsmargin.

Nå får du norske jule-epler i butikken

I butikkene finner du nå norske epler som du kan kjøpe inn til julen. Ny lagringsteknologi gjør at butikkene nå selger norske epler langt utover ordinær sesong.

Importerte bringebær ga hepatitt-utbrudd

Fryste bringebær importert fra utlandet er trolig smittekilden til et nasjonalt utbrudd av hepatitt A fra tidligere i år, melder Folkehelseinstituttet (FHI)

Vil øke norsk jordbærproduksjon

Norgesgruppen har gått sammen med Gartnerhallen og Bama for å øke norsk jordbærproduksjon og -salg med 50 prosent innen 2025.

Veldig godt år for gresskar

Årets tørre sensommer gir ekstra gode gresskar. – Ikke glem at det er mye god mat i dem, sier produsent.

Dette er årets vinnere av NM i frukt og grønt

Onsdag ble heder, ære og premier overrakt til årets ferske norgesmestere i konkurransen NM i frukt og grønt dagligvare 2021.

Tegn til økning i frukt- og grøntkonsumet i Norge

Opplysningskontoret for frukt og grønt presenterte onsdag nye tall for konsumet av frukt og grønt i Norge i 2021. Rapporten viser tegn til en viss økning.

Gjennombrudd for økologisk frukt

Etter fem uker med salg av lokal, økologisk frukt i ni butikker, kan Coop Nordvest konstatere at prosjektet er en suksess.

Stein Harald Hjeltnes og Kristina Alme Gardli med Njøs frukt- og bærsenter i bakgrunnen, vakkert beliggende i Leikanger i Sogndal. Foto: Arne Kongsnes

Nye frukt- og bærsorter skal utvide sesongen

Her utvikles framtida for norsk frukt- og bærproduksjon. Nye sorter skal forlenge sesongen, bedre økonomien og redusere behovet for plukkere.

OFGI år er det toppsesong for epler

Nå bugner det av norske epler. I år har norske bønder en svært god eplesesong. Dette skyldes blant annet svært gode vekstvilkår og at nydyrkede felt slår til. I tillegg har den varme høsten også gjort sitt.

Årets potetavling mindre enn i fjor

Det er ventet en reduksjon i årets potetavling på 4 prosent sammenlignet med forrige sesong.

Mot tidenes beste plommesesong for norske bønder

Det går mot rekordsesong for norske plommer. Produksjonen er nær det dobbelte av fjoråret.

Usynlig avokadobeskyttelse

Den plantebaserte nyheten kalles «Apeel», og kan gi avokadoen lengre holdbarhet.

Rekordmye norsk frukt klar til høsting

Store mengder plommer og høsteklare epler bidrar til at det er rekordstor fruktavling i år, ifølge Landbruksdirektoratet.

Hun blir ny konsernsjef i Bama Gruppen

Petra Axdorff tar over ledelsen i Bama Gruppen. Hun tiltrer som konsernsjef 15. september. Rune Flaen (65) gir seg som toppsjef i Bama på samme tidspunkt, etter 27 år som administrerende direktør.

Frukthøsten kan bli den beste på elleve år

Prognoser fra fruktlagerinspektøren viser at det går mot en god frukthøst med en samlet avling som kan bli den beste på minst elleve år.

BondelagetMå regne med høyere pris for norske jordbær

Færre jordbærbønder, problemer med å skaffe arbeidskraft og lavere produksjon gjør at Bondelaget tror man må regne med dyrere jordbær fremover.

For få jordbærplukkere gir trolig 30 prosent kutt i årets levering

På grunn av manglende arbeidskraft vil ikke produsentene kunne levere like mye jordbær som i fjor, tror Garnterhallen.

Alvorlig tomatvirus påvist i Norge

Et alvorlig og svært smittsomt tomatvirus er for første gang påvist i Norge. Viruset er ikke farlig for mennesker, men spres raskt mellom planter.

Nypoteter ventes ei uke ut i juni

Høstingen av norske nypoteter ligger an til å starte 7. juni på Sørlandet, ifølge Landbruksdirektoratet. Samtidig er det bekymring for mangel på høstehjelp.

Jordbær plukket av nordmenn blir dyrere

Årets norske jordbær kan bli dyrere enn vanlig. Årsaken er at de er plukket av nordmenn som bruker mer tid på å plukke jordbær enn utenlandske sesongarbeidere.

Dårligste fruktår siden 2015

Også norsk frukt hadde dårlige forhold i fjor. Produksjonen falt med 29 prosent og var den laveste siden 2015

Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker

Mangel på utenlandske arbeidere kan gi langt færre norske agurker i butikkhyllene i år.

Opplysningskontoret for frukt og grønt vil løfte selleriroten i ny kampanje

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) trenger selleriroten drahjelp. I en undersøkelse som ble gjennomført for noen få år siden observerte OFG at bare én av tre menn kunne navngi en sellerirot når den ble vist frem.

2021 er Det internasjonale året for frukt og grønt

2021 Er FNs internasjonale år for frukt og grønt. FAO - FNs organisasjon for landbruk og mat, skal lede arbeidet i samarbeid med andre relevante organisasjoner i FN systemet.

UndersøkelseTo av tre har et ønske om å endre kostholdet

Mer enn halvparten av oss vil endre kostholdet for å senke vekta i 2021.

Ny rapportNordmenn spiser lite karbohydrater

Helsedirektoratets gjennomgang av rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2020 viser at nordmenn ligger helt i nederste sjiktet av hva som er et anbefalt inntak av karbohydrater og fiber.

Nordmenn spiser mer frukt og mindre sukker enn noensinne

Siden årtusenskiftet er sukkerinntaket til nordmenn nesten halvert, mens grønnsakspisingen har skutt i været. Det viser en ny rapport fra Helsedirektoratet.

UndersøkelseSyv av ti vil ha «snål» frukt og grønt

71 prosent av de spurte i en undersøkelse sier de vil kjøpe skjeve gulrøtter og skrukkete epler dersom det er tilgjengelig i butikk.

Nytt kurs for arbeidsgivere i bær- og grøntnæringen klart

En samlet grøntnæring har tatt grep etter sommerens medieoppslag om arbeidsforhold i næringen. Nå er nytt kurs for alle arbeidsgivere i bær- og grøntnæringen klart.

OFGVi spiser halvparten så mye løk som i andre land

Nordmenn spiser i snitt litt over seks kilo hver per år. Det er lite i forhold til resten av verden, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Fruktavlingene nær halvert fra i fjor

Lang blomstringstid og kulde har gått hardt utover norske fruktavlinger i år. Plommene kommer dårligst ut med et fall på nær 80 prosent, ifølge en prognose.

Norske agurkprodusenter klarer ikke dekke etterspørselen

Etterspørselen etter norske agurker er for tiden større enn det produsentene klarer å levere. Derfor er det blitt importert agurker for å klare å dekke behovet.

OFG– Ikke alle gikk på godterismellen

Rett etter at koronatiltakene trådte i kraft, kunne man lese at dagligvarebutikkene rapporterte om stor økning i salg av søtsaker. Men ikke alle gikk på godterismellen; en fersk undersøkelse viser at mange tok bevisste valg for å styre unna usunn mat.

Nytt norsk jordbær har fått navn

Lykke blir navnet på Norges nye jordbærsort, som kommer på markedet neste år.

MattilsynetOverraskende mye feilmerking av matpoteter, frukt, bær og grønnsaker

Mattilsynet har sjekket merking av 124 produkter innen frukt, bær og grønnsaker, samt matpoteter. 34 prosent av produktene hadde mindre eller større feil i forhold til regelverket.

Frost og korona gir mindre jordbær enn normalt

Fra slutten av juni finnere man trolig jordbær i alle landets butikker, men i mindre mengder enn før på grunn av både frostskader og koronakrisen.

Meny CC Vest med ny frukt- og grøntrekord

Det skal godt gjøres å selge mer frukt og grønt enn Meny CC Vest i Oslo. Nylig passerte salget to millioner kroner i løpet av én uke.

KåringDette er årets norgesmestere i frukt og grønt

På onsdag ble Bunnpris & Gourmet Tyholt, Obs Tromsø og frukt og grøntansvarlig Mathias Hybertsen hos Rema 1000 Byåsen hedret under årets NM i frukt og grønt. Meny ble kåret til årets frukt og grøntkjede for tredje gang.

SommerkonkurranseNorges nye jordbær skal få navn

Du kan finne på navnet i en stor sommerkonkurranse. I juryen sitter landbruks- og matminister Olaug Bollestad og tv-kokk Wenche Andersen med flere.

Økt produksjon av bær, frukt og grønnsaker i 2019

Etter en tørkesommer i 2018 ble 2019 langt bedre for bær-, frukt- og grønnsaksprodusentene. Jordbæravlingen alene økte med 15 prosent.

Nå skal forbrukeren få norsk søtpotet

Søtpoteten er mer populær enn noen gang på norske middagsbord. I dag er alt forbruket basert på import, men en norsk gård har for aller første gang forsøkt å dyrke den på norsk jord.

OFGOppfordrer å fylle opp minst halve tallerkenen med grønt

– Vi vet at de som har med matpakke på jobb spiser en porsjon mindre grønt enn de som spiser lunsjen sin i en kantine, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Norgesgruppen prioriterer norsk frukt og grønnsaker

– Mitt budskap til frukt- og grøntprodusenter over hele landet som leverer til oss, er at de skal så og plante som planlagt. Vi vil prioritere norsk frukt og grønnsaker, sier konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen.

Frukt- og grønnsaksgrossistene og leverandørene sliter tungt nå, melder Gry Sørensen i Norges Frukt- og Grønnsakgrossisters Forbund. Foto: NTB scanpix og NFGF

Frukt og grønt– Nå er det skikkelig krise

En femtedel av markedet for frukt og grønt er borte.

OFG– Fyll halve tallerkenen med grønt

72 prosent ønsket å gjøre noe med matvanene sine på nyåret, og mange går ofte hardt ut med store ambisjoner om en sunnere livsstil, og det er ikke for sent, mener Opplysningskontoret for frukt og grønt.

KåringDette er Extras beste på frukt- og grønt

Extra kåret i går kveld sine beste kvinner og menn innenfor frukt og grønt.

MenySunt smågodt har tatt av

Sist uke lanserte Meny «Smågodt i farta», og etter kun to dager var 6000 fruktbegre solgt. Av de fem begrene med ferdigkuttet fersk frukt, er melonmiksen foreløpig mest populær.

Syv av ti ønsker å endre egne matvaner

Mange har store planer for nye, gode vaner på nyåret. Vi skal spise sunt, trene mer og være mer tilstede i hverdagen. Mange har også et ønske om å bli mer klimabevisst.

Kaster for mye mat

Totalt sett ble det kastet 73 kilo mat per innbygger i Norge i 2017, og 58 prosent kom fra private husholdninger.

– For mange bananer ender som søppel

– Bananer er den mest populære frukten i Norge. Totalt sett spiser vi i snitt nesten 16 kilo, altså over 90 bananer hver i året. Resultatet er dessverre at for mange bananer ender som søppel. Det er ikke bra, men vi kan alle gjøre en innsats for å begrense svinnet, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Vinneren av NM i Sunn fastfood 2019 er kåret

Zawai på Briskeby i Oslo er vinner av årets konkurranse, med sin Zawaiian Classic. – Her nærmer vi oss restaurantstandard, sa jurymedlem og kokk Bård Greni.

OFG: – Tydelig nedgang i forbruket av ferske poteter

– Vi har sett en tydelig nedgang i forbruket av ferske poteter gjennom mange år, og spesielt er det de yngre som velger bort poteten, sier Gerd Byermoen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Epledagen - en dag for å feire de norske eplene

Den norske eplehøsten er i gang, og siste tirsdag i september – altså den 24. september er den norske epledagen.

Økt interesse for bærekraftig emballasje til frukt og grønt

Den norske jordbærsesongen kan bli lenger

I årene fremover kan kundene dine kanskje få nyte norske jordbær enda lenger. Gartnerhallen jobber for at den norske jordbærsesongen skal utvides og at det skal bli flere bær med enda bedre smak.

Forbruket av tomater har femdoblet seg

I dag spiser nordmenn mye mer tomater enn de gjorde for 25 år siden. Kundene dine handler fem ganger så mye tomater som da forskningen startet.

Alvorlig skadegjører påvist for første gang på potetplanter i Norge

Kraftig regnvær ødela ikke for den lovende eplehøsten

Mens det ligger an til en lovende høst for produsenter av epler og plommer, ligger det an til en nedgang i høstingen av moreller.

Bollestad ber nordmenn kjøpe mer norske grønnsaker

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) mener Norge må bli mer selvforsynt på grønnsaker og slår et slag for at nordmenn må kjøpe mer norske grøntvarer.

Annonse
Annonse
Annonse