Annonse

Frukt & grønt

OFGVi spiser halvparten så mye løk som i andre land

Nordmenn spiser i snitt litt over seks kilo hver per år. Det er lite i forhold til resten av verden, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Fruktavlingene nær halvert fra i fjor

Lang blomstringstid og kulde har gått hardt utover norske fruktavlinger i år. Plommene kommer dårligst ut med et fall på nær 80 prosent, ifølge en prognose.

Norske agurkprodusenter klarer ikke dekke etterspørselen

Etterspørselen etter norske agurker er for tiden større enn det produsentene klarer å levere. Derfor er det blitt importert agurker for å klare å dekke behovet.

OFG– Ikke alle gikk på godterismellen

Rett etter at koronatiltakene trådte i kraft, kunne man lese at dagligvarebutikkene rapporterte om stor økning i salg av søtsaker. Men ikke alle gikk på godterismellen; en fersk undersøkelse viser at mange tok bevisste valg for å styre unna usunn mat.

Nytt norsk jordbær har fått navn

Lykke blir navnet på Norges nye jordbærsort, som kommer på markedet neste år.

MattilsynetOverraskende mye feilmerking av matpoteter, frukt, bær og grønnsaker

Mattilsynet har sjekket merking av 124 produkter innen frukt, bær og grønnsaker, samt matpoteter. 34 prosent av produktene hadde mindre eller større feil i forhold til regelverket.

Frost og korona gir mindre jordbær enn normalt

Fra slutten av juni finnere man trolig jordbær i alle landets butikker, men i mindre mengder enn før på grunn av både frostskader og koronakrisen.

Meny CC Vest med ny frukt- og grøntrekord

Det skal godt gjøres å selge mer frukt og grønt enn Meny CC Vest i Oslo. Nylig passerte salget to millioner kroner i løpet av én uke.

KåringDette er årets norgesmestere i frukt og grønt

På onsdag ble Bunnpris & Gourmet Tyholt, Obs Tromsø og frukt og grøntansvarlig Mathias Hybertsen hos Rema 1000 Byåsen hedret under årets NM i frukt og grønt. Meny ble kåret til årets frukt og grøntkjede for tredje gang.

SommerkonkurranseNorges nye jordbær skal få navn

Du kan finne på navnet i en stor sommerkonkurranse. I juryen sitter landbruks- og matminister Olaug Bollestad og tv-kokk Wenche Andersen med flere.

Økt produksjon av bær, frukt og grønnsaker i 2019

Etter en tørkesommer i 2018 ble 2019 langt bedre for bær-, frukt- og grønnsaksprodusentene. Jordbæravlingen alene økte med 15 prosent.

Nå skal forbrukeren få norsk søtpotet

Søtpoteten er mer populær enn noen gang på norske middagsbord. I dag er alt forbruket basert på import, men en norsk gård har for aller første gang forsøkt å dyrke den på norsk jord.

OFGOppfordrer å fylle opp minst halve tallerkenen med grønt

– Vi vet at de som har med matpakke på jobb spiser en porsjon mindre grønt enn de som spiser lunsjen sin i en kantine, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Norgesgruppen prioriterer norsk frukt og grønnsaker

– Mitt budskap til frukt- og grøntprodusenter over hele landet som leverer til oss, er at de skal så og plante som planlagt. Vi vil prioritere norsk frukt og grønnsaker, sier konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen.

Frukt- og grønnsaksgrossistene og leverandørene sliter tungt nå, melder Gry Sørensen i Norges Frukt- og Grønnsakgrossisters Forbund. Foto: NTB scanpix og NFGF

Frukt og grønt– Nå er det skikkelig krise

En femtedel av markedet for frukt og grønt er borte.

OFG– Fyll halve tallerkenen med grønt

72 prosent ønsket å gjøre noe med matvanene sine på nyåret, og mange går ofte hardt ut med store ambisjoner om en sunnere livsstil, og det er ikke for sent, mener Opplysningskontoret for frukt og grønt.

KåringDette er Extras beste på frukt- og grønt

Extra kåret i går kveld sine beste kvinner og menn innenfor frukt og grønt.

MenySunt smågodt har tatt av

Sist uke lanserte Meny «Smågodt i farta», og etter kun to dager var 6000 fruktbegre solgt. Av de fem begrene med ferdigkuttet fersk frukt, er melonmiksen foreløpig mest populær.

Syv av ti ønsker å endre egne matvaner

Mange har store planer for nye, gode vaner på nyåret. Vi skal spise sunt, trene mer og være mer tilstede i hverdagen. Mange har også et ønske om å bli mer klimabevisst.

Kaster for mye mat

Totalt sett ble det kastet 73 kilo mat per innbygger i Norge i 2017, og 58 prosent kom fra private husholdninger.

– For mange bananer ender som søppel

– Bananer er den mest populære frukten i Norge. Totalt sett spiser vi i snitt nesten 16 kilo, altså over 90 bananer hver i året. Resultatet er dessverre at for mange bananer ender som søppel. Det er ikke bra, men vi kan alle gjøre en innsats for å begrense svinnet, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Vinneren av NM i Sunn fastfood 2019 er kåret

Zawai på Briskeby i Oslo er vinner av årets konkurranse, med sin Zawaiian Classic. – Her nærmer vi oss restaurantstandard, sa jurymedlem og kokk Bård Greni.

OFG: – Tydelig nedgang i forbruket av ferske poteter

– Vi har sett en tydelig nedgang i forbruket av ferske poteter gjennom mange år, og spesielt er det de yngre som velger bort poteten, sier Gerd Byermoen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Epledagen - en dag for å feire de norske eplene

Den norske eplehøsten er i gang, og siste tirsdag i september – altså den 24. september er den norske epledagen.

Økt interesse for bærekraftig emballasje til frukt og grønt

Den norske jordbærsesongen kan bli lenger

I årene fremover kan kundene dine kanskje få nyte norske jordbær enda lenger. Gartnerhallen jobber for at den norske jordbærsesongen skal utvides og at det skal bli flere bær med enda bedre smak.

Forbruket av tomater har femdoblet seg

I dag spiser nordmenn mye mer tomater enn de gjorde for 25 år siden. Kundene dine handler fem ganger så mye tomater som da forskningen startet.

Alvorlig skadegjører påvist for første gang på potetplanter i Norge

Kraftig regnvær ødela ikke for den lovende eplehøsten

Mens det ligger an til en lovende høst for produsenter av epler og plommer, ligger det an til en nedgang i høstingen av moreller.

Bollestad ber nordmenn kjøpe mer norske grønnsaker

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) mener Norge må bli mer selvforsynt på grønnsaker og slår et slag for at nordmenn må kjøpe mer norske grøntvarer.

Videreutvikler det grønne matfatet

Fire nye prosjekter har fått midler til å utvikle nye fremtidige løsninger, samt øke kjennskap for norsk frukt, grønnsaker og bær.

Store mengder agurk på markedet

Det er så store mengder agurk på markedet at det rett og slett er litt for mye til å få solgt unna, ifølge Landbruksdirektoratet.

Flere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do

Arbeidstilsynet har avdekket flere kritikkverdige forhold blant flere norske jordbærutsalg. Flere selgere mangler tilgang på toalett og rent vann.

Annonse
Annonse
Annonse