Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) er bekymret for nordmenns fallende forbruk av fersk potet. Foto: OFG
Foto

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) er bekymret for nordmenns fallende forbruk av fersk potet. Foto: OFG

Nå spiser vi mer bearbeidet potet enn fersk matpotet

Publisert: 5. oktober 2022 kl 08.15
Oppdatert: 5. oktober 2022 kl 08.31

­OFG har studert frukt- og grøntstatistikken de siste 25 årene og rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2021. Tallenes tale:

  1. 1996: Hver nordmann spiste 28,5 kilo fersk matpotet
  2. 2021: 18,1 kilo

Ned 10,4 kilo på 25 år altså, tilsvarende 36,5 prosent.

Til sammenligning spiser nordmenn 29 kg bearbeide potetprodukter i året. En stor del av andelen potetprodukter er ferdigprodukter som pommes fries, chips og potetmos, skriver OFG i en pressemelding i anledning potetdagen 5. oktober. 

Nye vaner

– Det viktig å rette fokus på at vi spiser potet på en helt annen måte i dag enn det vi gjorde før, det er et stort potensial for å spise mer potet tilberedt på en annen måte enn det vi ser er populære varianter i dag. Potet er en unik råvare, som både metter godt, er næringsrik og svært velegnet til å dyrke i Norge. Dette må vi hjelpe norske forbrukere å verdsette, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i OFG.

Lavkarbobølgen påvirket

Hun forteller om en lavkarbobølge som mange av oss husker godt, og mener denne kan ha påvirket potetkonsumet i negativ retning. Hun mener også mye av forklaringen ligger i at kostholdet har endret seg. De yngre spiser mange retter i løpet av uka der poteten ikke har en naturlig plass på tallerkenen.  

– Potet serveres ikke sammen med de tre «P»-ene; pølse, pasta og pizza. Heller ikke til tacoen. Flere av «P»-ene kan vi gjerne spise litt mindre av. Det ville vært godt for helsen, understreker Bogstrand Sagen.

Sunnere og mer mettende

Hun mener mange fortsatt blir overrasket når hun forteller at potet er sunnere enn både hvit ris og pasta.

– Potet inneholder mindre kalorier, mer vitamin C og mer fiber. Fiber gjør godt for fordøyelsen og bidrar til at du føler deg mett lengre. Flere studier som sammenligner måltider med pasta, ris og potet med samme kalorimengde, viser at man blir mer mett av måltider med potet. 

Ofte svært bearbeidet

Ernæringsrådgiveren mener at dersom det er vanskelig å både smake og gjenkjenne at produktet en gang har vært en potet er det stor sannsynlighet for at poteten også har mistet mange av sine gode næringsstoffer.  

Saken fortsetter under annonsen

– Mange potetprodukter er svært bearbeidet. Pommes frites fra et gatekjøkken som ikke er flinke nok til å skifte frityroljen, vil kunne gi helseskadelig fett. Pommes frites kan inneholde over tre ganger så mye kalorier som kokt potet, og metter i tillegg dårligere. Mye av grunnen til at bearbeide potetprodukter også metter mindre, er at mye av cellestrukturene i poteten er brutt ned.  

Gjør valget lett for forbrukeren 

Konkurransen NM i frukt og grønt dagligvare gjøres det tiltak for å fremme de beste aktørene i Norge på dette området.

– Et godt eksempel på lettvinte produkter som treffer forbrukerne i en hektisk hverdag er grillpoteter i form med krydder som kan legges rett på grillen. I et slik produkt bevares alle de gode næringsstoffene. Det foregår med andre ord mye god produktutvikling som treffer forbrukerbehov og som gjør det lettere for forbrukere å velge gode og raske løsninger med sunne potetprodukter, forteller Bogstrand Sagen. 

80 prosent norsk

Hun kaller Norge et potetland:

– Poteten er godt egnet til å dyrke i hele landet, den er svært lagringsdyktig og vi har potensial til å bli selvforsynte med potet. I dag er 80 prosent av poteten vi spiser norskprodusert.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Dagligvarejobb