Fyll halve tallerkenen med grønt, råder Gerd Byermoen. Da oppfyller du mange nyttårsløfter på en gang.

OFG

– Fyll halve tallerkenen med grønt

Pressemelding
Publisert: 24. januar 2020 kl 08.10
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

– Fyll halve tallerkenen med grønt, råder Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Det handler om å legge til litt noe fargerikt til hvert måltid. Start allerede til frokost. Gjør det til en vane å toppe brødskiven, grøten eller frokostblandingen med frukt, bær eller grønnsaker. 

Middagstallerkenen
Middagen er det måltidet der vi spiser mest grønnsaker, men svært mange spiser likevel ganske lite. Gjør en liten justering og gi litt mer plass til grønnsakene på tallerkenen din, tipser OFG.  Med mer grønnsaker på tallerkenen får du mye kostfiber, viktige vitaminer og mineraler, og en god metthetsfølelse. 

Flere farger og mer matglede
Bli en fleksitarianer og spis kjøttfritt av og til, eller la det grønne spille hovedrollen, mens kjøttet blir «krydderet». Ta i bruk belgvekster som bønner, linser og kikerter, de koster en brøkdel av kjøttet og inneholder både proteiner og viktige vitaminer, mineraler og kostfiber. La gjerne grønnsakene utgjøre halvparten av middagstallerkenen, da er du sikret masse god næring og er godt på vei mot målet om 5 om dagen.

Helse, miljø og økonomi på lag
Et mer plantebasert kosthold er ikke bare bra for deg og kroppen din, men også for miljøet og jorda vår. Stadig flere ønsker å praktisere en kjøttfri dag i uken. Hvorfor ikke forsøke å la grønnsakene få spille hovedrollen på tallerkenen av og til? Det betyr ikke at middagen blir kjedelig eller at du ikke blir mett, bare at du tenker litt annerledes.