Frukt & grønt

Foto: NARINDER NANU, AFP

Vi spiser halvparten så mye løk som i andre land

Nordmenn spiser i snitt litt over seks kilo hver per år. Det er lite i forhold til resten av verden, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Publisert Sist oppdatert

– I 2019 spiste vi 6,2 kilo løk per person i Norge, og vi har hatt en gjennomsnittlig økning i forbruk på 3 prosent per år de siste ti årene. På verdensbasis ble det konsumert 11,9 kilo løk per innbygger i 2017. Vi spiser altså omtrent halvparten av det som er gjennomsnitt i verden, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding.

En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i januar 2020 viser to av ti spiser vanlig gul løk daglig, mens seks av ti spiser løk minst en gang i uken. Svært mange oppgir at årsaken til at de ikke bruker løk oftere er at løk ikke inngår i oppskriften de bruker.

– Rå løk kan smake skarpt og litt syrlig, mens varmebehandlet løk får en søtlig, mild smak. Løk er en god start for alle sauser, supper og gryter. Den virker som en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter, sier Byermoen.

Vanligvis dyrkes mesteparten av den løken vi spiser i Norge her i landet. 2019 var et unntaksår, men 2020 ser ut til å bli et godt løk-år. Da antas at det kan produseres omtrent 70 prosent av løken vi bruker lokalt.

Powered by Labrador CMS