Frukt & grønt
– Nå er det skikkelig krise
En femtedel av markedet for frukt og grønt er borte.
Gry Sørensen er daglig leder i Norges- Frukt- og Grønnsakgrossisters Forbund (NFGF) og Frukt- og Grønnsakgrossistenes Servicekontor (FGS).
– Nå er det skikkelig krise. Nær 20 prosent av markedet for frukt og grønt er borte, sier hun – og sikter til storkjøkkenmarkedet; hoteller, restauranter, kantiner og skoler – og avlysning av stort sett alt av konferanser og fysiske møter ute i bedriftene.
Flere har allerede permittert ansatte, enda flere har sendt ut varsel
Med unntak av enkelt leveranser til sykehjem og sykehus, er det bråstopp i storkjøkkenmarkedet.
– Når markedet er borte, hjelper det dem som er avhengig av storkjøkkenmarkedet lite at matindustrien er definert som en samfunnskritisk funksjon, sier hun.
LES MER | Rådet for matvareberedskap: – Vi har god kontroll
Null i omsetning
Nå sitter mange av hennes medlemsbedrifter som leverer i dette markedet i krisemøter.
– Flere har allerede permittert ansatte, enda flere har sendt ut varsel. Særlig små aktører som er avhengige av sine faste leveranser, rammes hardt. Flere forventer null i omsetning så lenge koronasituasjonen vedvarer, sier Sørensen.
Venter forverring
Nå har Sørensen fra sitt hjemmekontor all oppmerksomheten rettet mot koronasituasjonen, men det er flere bekymringer i vente: Den norske veksthussesongen går snart inn i sin hovedsesong.
– I tillegg frykter vi for den kommende norske frilandssesongen om situasjonen vedvarer, sier Sørensen.
– Vi bekymret for situasjonen fremover dersom viktige salgskanaler opphører. Dette kan få uønskede konsekvenser for de norske produsentene med markedsforstyrrelser som overproduksjon, lave priser og økt matsvinn. Norske produsenter som har planlagt sin produksjon for storkjøkkenmarkedet kan miste sin omsetning til et marked som per nå ikke eksisterer.
På toppen kommer trolig betydelige utfordringer med å skaffe nok sesongarbeidere til innhøstingen av ikke minst frukt og bær.
Nå ber Bama og Gartnerhallen myndighetene legge til rette for innhøsting uten utenlandske arbeidere.
LES MER | Tilnærmet normal produksjon hos Diplom-Is