KBS

Ap foreslår oppstart av godkjenningsordning for bilvask i 2021

Arbeiderpartiet foreslår i sitt alternative statsbudsjett for 2021 å etablere en egen godkjenningsordning for bilvask for å bekjempe arbeidslivskriminalitet og svart arbeid.

Publisert Sist oppdatert

Arbeiderpartiet la torsdag frem sitt alternative forslag til statsbudsjett for 2021. Gjennom budsjettforslaget varsler Arbeiderpartiet at de ønsker å prioritere midler til oppstart av godkjenningsordningen for bilvask neste år. Arbeiderpartiet ønsker at godkjenningsordningen skal forvaltes av Arbeidstilsynet og har satt av midler til dette, skriver Virke Servicehandel i en pressemelding.

Virke Servicehandel organiserer den seriøse delen av bilvaskbransjen representert ved landets bensinstasjonsnæring. Virke har sammen med de andre partene i Bransjeprogram Bil foreslått at det etableres en egen godkjenningsordning for bilvask gjennom å utvide eksisterende godkjenningsordning for renholdvirksomheter. Ordningen kan sammenlignes med en smilefjesordning for bilvask, og skal gjøre det lettere for forbrukere å skille mellom seriøse versus useriøse virksomheter.

– Ødelegger

Regjeringen fikk et ferdig utredet forslag om en godkjenningsordning for bilvask fra Bransjeprogram Bil høsten 2019, men har fortsatt ikke konkludert med om ordningen skal iverksettes. Nå håper Virke Servicehandel ved leder Iman Winkelman at en enstemmig arbeids- og sosialkomite kan sørge for at ordningen kommer på plass fra 2021.

– Det er grundig dokumentert at grunnleggende arbeidstakerrettigheter og viktige lovkrav som gjelder for alle som tilbyr bilvask, neglisjeres av mange av aktørene som opererer i dette markedet. Dette ødelegger for den seriøse delen av bilvaskbransjen og medfører et årlig omsetningstap for landets bensinstasjoner på flere hundre millioner kroner. I tillegg undergraver den useriøse delen av bilvask-bransjen viktige sider ved den norske samfunnsmodellen. Vi håper resten av Stortingets arbeids- og sosialkomite slutter seg til forslaget om å få på plass en godkjenningsordning for bilvask fra neste år, og bevilger nødvendige midler til oppstart av ordningen, sier Winkelman i en pressemelding.

Myndighetene har gjennom sin kontrollvirksomhet i markedet for bilvask avdekket omfattende innslag av useriøse og kriminelle aktører. Basert på en større tilsynsaksjon i hovedstadsområdet høsten 2019, konkluderte A-krimsenteret i Oslo og Akershus nylig med følgende i en fersk situasjonsbeskrivelse:

«Bilpleiebransjen har vært hyppig kontrollert av myndighetene de seneste årene. Til tross for dette, avdekkes det fremdeles skatt- og avgiftsunndragelser, trygdebedragerier, brudd på arbeidsmiljølovbestemmelser og ulovlig arbeid i deler av bransjen».

Versting-bransje

Kontrollvirksomheten avdekket blant annet følgende avvik blant de undersøkte bilvask/bilpleievirksomhetene:

  • I 68 prosent av virksomhetene er minst én av aksjonærene eller rollehaverne tidligere straffedømt i hovedsak for arbeidslivskriminalitet. 40 prosent av aksjonærene og rollehaverne har også vært involvert i én eller flere konkurser hvor det er funnet lovbrudd.
  • Uten unntak ble det funnet brudd på arbeidsmiljøloven. For 43 prosent av virksomhetene var bruddene gjentakende, og flere regnes som grove.
  • I halvparten av virksomhetene fant kontrollørene personer som ikke har vært registrert som ansatte eller fått innberettet lønn. I 65 prosent av virksomhetene har man informasjon om at det kan være utbetalt svart lønn.

Gjennom en egen rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse om utfordringene i bilbransjen, blir bilvask trukket frem som en versting-bransje.

Powered by Labrador CMS