KBS

På fredag blir initiativ for bærekraftig bilvask lansert som en felles informasjonsside for bærekraftig bilvask. Foto: Skjermdump fra brabilvask.no

Lanserer felles informasjonsside for bærekraftig bilvask

På fredag lanserer initiativ for bærekraftig bilvask en felles informasjonsside. Formålet med siden er å gjøre forbrukerne bevisst på fordelene ved å velge seriøse virksomheter ved vask av bil.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker å innta en posisjon på bilvask. Forhandlerne har investert masse penger for å ta vare på miljøet og håndtere utslippskravene, og samtidig ser vi at mange aktører er useriøse. Med kampanjen ønsker vi at flere forbrukere skal velge bærekraftig bilvask, slik at vi kan knekke useriøse aktører, sa leder for Virke Servicehandel Iman Winkelman til Servicehandelen i mars.

Fellesforbundet, Handel og Kontor i Norge, Virke Servicehandel og Fellestiltakene LO-Virke har gått sammen om initiativ for bærekraftig bilvask. Felles hovedbudskap for initiativet er: Vask bilen med ren samvittighet – si nei til useriøse aktører.

Som følge av korona-situasjon, er øvrig planlagt kampanjeaktivitet i anledning prosjektet flyttet til høsten 2020.

To-delt formål

Formålet med samarbeidet er to-delt. Prosjektet skal øke bevisstheten blant forbrukerne om viktigheten av å velge bærekraftige aktører i markedet for bilvask. Bærekraftige aktører omfatter i denne sammenheng både automatiserte og manuelle bilvaskeanlegg som tilfredsstiller kravene myndighetene har oppstilt for tilbydere av bilvask. I tillegg skal virksomheten sørge for ordentlige og ryddige arbeidsforhold for alle ansatte.

Samarbeidet skal likeledes bidra til å øke bevisstheten blant arbeidstakerne og arbeidsgiverne om fordelene ved et organisert arbeidsliv. Det skal motiveres til lokal dialog om organisering ved å peke på at et profesjonelt og ryddig forhold mellom arbeidsgiver- og takersiden er viktig for å bli betraktet som en seriøs virksomhet.

Store utfordringer knyttet til useriøse aktører

Samarbeidet bygger på en felles erkjennelse av at de useriøse aktørene i markedet for bilvask representerer en utfordring både for arbeidsliv og miljø. Gjennom de senere år har tilsynsaktivitet i regi av kontrollmyndighetene avdekket grove brudd på viktige bestemmelser som gjelder for alle som tilbyr bilvask. Flere av regelbruddene er knyttet til arbeidsmiljølovens grunnleggende bestemmelser. I tillegg utviser mange av de useriøse aktørene manglende respekt for miljø- og utslippskravene som gjelder for bilvask. Dette medfører fare for forurensning og negative miljømessige konsekvenser.

Powered by Labrador CMS