KBS

Bensinstasjonskjedene bekrefter positiv utvikling og melder spesielt om at redusert grensehandel bidrar positivt i form av kraftig salgsvekst av tobakk, snus og andre grensehandelsutsatte varer. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Rekordsommer for norske bensinstasjoner

Ferske tall DNB har satt sammen for Virke Servicehandel viser at årets sommertrafikk har bidratt til et kraftig omsetningsløft for landets bensinstasjoner etter en økonomisk tøff vår for bransjen.

Publisert Sist oppdatert

Basert på tall over nordmenns kortbruk har DNB beregnet at landets bensinstasjoner har hatt en omsetningsøkning på hele 8 prosent i årets viktigste ferieuker. Størst er omsetningsutviklingen i storbyene. Her har salget steget med hele 19 prosent målt mot samme periode året før, heter det i en pressemelding.

Den positive omsetningsutviklingen kommer etter en økonomisk tøff vår for mange av landets bensinstasjoner. I forlengelsen av myndighetenes nedstenging av store deler av samfunnet tidligere i år, falt bransjens omsetning med opp mot nærmere 40 prosent i vår. Foreløpig omsetningstilbakegang er på 7 prosent hittil i 2020.

Redusert grensehandel påvirker næringen positivt

En viktig forklaring bak den positive utviklingen i sommer er nordmenns ferievaner i år. Tall som Statens Vegvesen offentliggjorde før sommeren viser at over halvparten av dem som ikke pleier å dra på bilferie, planla for dette i sommer. Økt biltrafikk påvirker bensinstasjonsnæringen positivt.

I tillegg har myndighetenes reiserestriksjoner ført til et bratt fall i nordmenns dagsturer til utlandet. Dette har bidratt til sterk vekst i grensehandelsutsatte varer som tobakk og snus, mineralvann og snop og snacks. I de grensenære områdene melder enkelte forhandlere om at salget av disse varegruppene nær har doblet seg de siste månedene.

Høy tilfredshet med tilbudet

Virke Servicehandel organiserer bensinstasjonsnæringen på kjede- og forhandlernivå. Bransjeforeningen er fornøyd med sommerens omsetningsløft for bransjen. Samtidig forteller leder av Virke Servicehandel Iman Winkelman at nye kundegrupper har oppsøkt landets bensinstasjoner i sommer og at mange av disse er positivt overrasket over bransjens tilbud.

– Mange nordmenn har i år brukt elbilen som feriebil for første gang. Dette har bidratt til at flere elbilister har oppsøkt bensinstasjoner i andre deler av landet enn der de selv er bosatt. Tilbakemeldingene vi har mottatt bekrefter at mange kunder som ellers ikke benytter bensinstasjonenes tilbud i det daglige, er positivt overrasket over bransjens tilbud av sunne og varierte måltidsløsninger. Elbilkundene er også fornøyde med at bensinstasjonsnæringen har etablert flere ladetilbud langs vei og gjort det mulig å bruke elbilen på langtur uten tilløp til rekkeviddeangst, sier Winkelman i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS