Annonse
 Leder av Virke Servicehandel Iman Winkelman.
Virke Servicehandel

– Skuffende avgiftsøkninger på flere områder

Avgiftene på en rekke kioskvarer som blant annet sigaretter, snus, sjokolade, sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer økes med mellom 3,4 og 3,7 prosent fra neste år. Leder av Virke Servicehandel Iman Winkelman er skuffet over at regjeringen ikke reduserer særavgiftene på grensehandelsutsatte varer.

– Våre beregninger viser at nordmenn hvert år handler kioskvarer for 5,3 milliarder kroner. Dette er omtrent én milliard kroner mer enn den samlede kiosknæringen i Norge omsatte for i 2019. En ytterligere økning av særavgiftene på varer som tobakk og snus, sjokolade og sukkervarer og brus vil medføre at grensehandelen igjen skyter fart den dagen myndighetenes strenge reiserestriksjoner gjør det enkelt for nordmenn å samle store deler av sine innkjøp i utlandet, sier Winkelman i en pressemelding.

Regjeringens forslag til statsbudsjett inneholder til dels store endringer i bilavgiftene. Målet er å få flere til å velge biler som er mer utslippsvennlige sammenlignet med i dag. Samtidig legger man også opp til å innføre trafikkforsikringsavgift for elbiler fra 2021. Virke Servicehandel tror regjeringen ikke forstår hvor viktig bilen er for å holde Norge i gang.

– Regjeringens forslag om å øke engangsavgiften for personbiler og varebiler fremstår først og fremst som et forsøk på å hente inn økte avgifter til statskassen. I Norge er bilen det eneste transportmiddelet for mange. Da er det feil medisin å øke avgiftene på kjøp og bruk av bil. Vi setter vår lit til at Stortinget helt eller delvis nuller ut avgiftsskjerpelsene regjeringen har foreslått på dette området, sier Winkelman.

Annonse
Annonse