KBS

St1 Norge har som mål at halvparten av alle burgerne de skal selge i år skal være plantebaserte. Foto: St1

St1 Norge vil endre matvanene på veien

Seks av ti nordmenn sier de vil spise mindre kjøtt for å redusere klimagassutslippene, men kun tre av ti av lastebilsjåførene sier det samme. Det ønsker St1 Norge å gjøre noe med.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse gjennomført av Kantar for Orkla viser at seks av ti nordmenn er villige til å spise mindre kjøtt for å redusere klimagassutslippene. Men da St1 Norge, som drifter alle Shell-stasjoner i Norge, stilte det samme spørsmålet til 5.000 av sine lastebilkunder, svarte kun tre av ti at de kunne tenke seg å spise mindre kjøtt for å redusere utslipp.

– Denne undersøkelsen viser at vi har en vei å gå for å endre matvanene langs veien, og det er nettopp derfor vi har lansert en 100 prosent plantebasert burger. Vårt mål er at halvparten av alle burgere vi selger skal være plantebaserte før året er omme, sier kategorisjef Hæge Vagle i St1 Norge i en pressemelding.

Dårlig mat og dårlig helse

Bjørn Hansen fra Hamar har vært lastebilsjåfør i 42 år, og har selv fått erfare at dårlig mat kan ha negative konsekvenser for helsa.

– Jeg har fått beskjed av legen om at jeg må spise sunnere, og da passer det bra at det også kommer sunnere alternativer på bensinstasjonene.

Selv om lastebilsjåfører tar yrkeskompetansekurs hvert femte år, hvor blant annet ernæring står på agendaen, har sunn mat aldri vært et tema blant Hansen og kollegaene.

– Vi har ofte så dårlig tid at vi kun kjøper en pølse som vi spiser mens vi kjører. Det blir gjerne usunn mat til ugunstige tider. At det kommer flere kjøttfrie alternativer er bra i så måte, sier Hansen.

Glad for satsingen

Ingunn Elstad fra Norsk Vegansamfunn er glad for at Shell har lansert en 100 prosent plantebasert og vegansk burger.

– Det er kjempeviktig, for det er å redusere kjøttforbruket er bra for både miljøet og dyrevelferd. Ved at flere tilbyr og markedsfører kjøttfrie alternativer, så er det flere enn oss veganere som får det med oss, sier Elstad.

Powered by Labrador CMS